latinica  ћирилица
26/09/2023 |  14:17 ⇒ 16:40 | Аутор: РТРС

Тадић: Прихватање споразума било би најзначајнији догађај за БиХ од Дејтона

Прихватање споразума о пуном суверенитету БиХ који је предложио предсједник СНСД-а Милорад Додик партнерима на нивоу БиХ било би најзначајнији догађај за будућност БиХ од потписивања Дејтонског мировног споразума, изјавио је правник Огњен Тадић.
Огњен Тадић - Фото: РТРС
Огњен ТадићФото: РТРС

- У случају његовог усвајања постали бисмо људи који живе у слободној и демократској земљи, а уколико не буде прихваћен наставићемо живјети у земљи чија једна половина - Република Српска води политичку акцију за ослобођење, а друга - Федерација БиХ се врти у кругу сплетки страног протектората - истакао је Тадић.

Тадић је поручио да је избор на партнерима из ФБиХ који морају бити свјесни овог тренутка.

- Први пут у својој историји БиХ је на прагу тога да, користећи изостанак избора високог представника, закорачи у слободу и постане равноправна чланица међународне заједнице  рекао је Тадић за Срну.

У предложеном споразуму о пуном суверенитету БиХ наводи се да БиХ треба да успостави пуни суверенитет, који подразумијева престанак страног интервенционизма у виду престанка мандата страних судија у Уставном суду БиХ и затварања Канцеларије високог представника у БиХ, како је иницијално предвиђено Дејтонским споразумом.

Овај споразум јуче је партнерима на нивоу БиХ подијелио лидер СНСД-а Милорад Додик на састанку у Мостару, а предложено је да га потпишу предсједници СНСД-а, ХДЗ-а и СДП-а.