latinica  ћирилица
27/09/2023 |  19:49 ⇒ 28/09/2023 | 11:10 | Аутор: РТРС

СИПА потврдила да провјерава Шмита; Да ли ће бити утврђено на основу чега Нијемац борави у БиХ? (ВИДЕО)

СИПА провјерава Кристијана Шмита! То је данас и званично потврђено из ове агенције.
Кристијан Шмит (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -
Кристијан Шмит (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

По ком основу је Шмит у БиХ – питање је на које Република Српска тражи одговор од његовог доласка, а провјеру дипломатског статуса тражила је и српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић.

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић очекује да се напокон утврди да ли Шмит борави легално или илегално у БиХ и да се посебна пажња обрати на чланове Шмитовог обезбјеђења.

Штуро, али јасно - из СИПЕ потврда да "раде одређене провјере које се односе на Кристијана Шмита".

Иако за сада није познато које конкретне оперативне провјере врше, министар безбједности задовољан што су ствари напокон покренуте са мртве тачке. Подсјећа да је, као и српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић, тражио информацију о статусу Кристијана Шмита.

- Гдје смо тражили да нам доставе податке на основу којих господин Шмит борави у БиХ и на основу којих дозвола његово обезбјеђење, а које чине странци, носи оружје унутар БиХ. Ми очекујемо да нам се напокон одговори на основу ког закона, на основу ког правила и да једном добијемо тачан извјештај, односно да утврдимо да ли господин Шмит борави легално или илегално у БиХ - изјавио је Нешић

Дубоко увјерен да је Шмит нелегално на територији БиХ, а поготово његово наоружано обезбјеђење, те да ће се ова ствар до краја истјерати на чистац, Нешић очекује да дјелују и правосудни органи.

Подсјећамо да се у јавности раније појавила информација из ОХР-а да Шмит има наводно дипломатски статус и да га је добио на основу вербалне ноте Министарству спољних послова што само по себи отвара низ питања.

Како било – СИПА ради, а писала је и Служби за послове са странцима из које је још раније истакнуто да је Шмитов боравак у БиХ споран, јер његово именовање на мјесто високог представника није потврђено резолуцијом Савјета безбједности УН, чиме су институције БиХ доведене у заблуду, а члан 124 Закона о странцима злоупотребљен. Допис СИПЕ, кажу, прослијеђен је у даљу процедуру.

- Он је прослијеђен у Управу, односно Сектор за оперативну подршку и они ће одговорити на тај акт. У том акту Служба, односно СИПА тражи одређене информације око обезбјеђења господина Шмита и све оно што Служба и чиме буде Служба располагала биће достављено Агенцији за истраге и заштиту - рекао је директор Службе за послове са странцима Жарко Лакета.

Да се мора јасно утврдити на основу чега њемачки држављанин Кристијан Шмит борави у БиХ поручују и представници Српске у бх. парламенту.

- Уколико је то на основу тога што он тврди да је високи представник, а сви знамо да није, онда је јасно да се крше закони, крше процедуре у БиХ. Исто тако постоји и питање његовог обезбјеђења за које је он сам рекао да су у питању такође њемачки држављани. Морамо исто тако да знамо ко су ти људи, на основу чега бораве у БиХ, на основу чега носе оружје, ко им је издао дозволу да носе оружје у БиХ, с обзиром да се ради о страним држављанима - истакао је делегат Клуба српског народа у Дому народа ПС БиХ Радован Ковачевић

Ветерани специјалних ратних јединица семберско-мајевичке и посавске регије оцјењују да се Српска налази под општом међународном агресијом.

Уз поруку народу Републике Српске да се данас јасно види за какву смо се светињу борили, јасно исказују и свој став о Шмиту.

- Шмит под хитно треба да буде депортован из Републике Српске - поручио је ратни ветеран Алекса Лазаревић

Важно је заштитити институције и надлежности Републике Српске, поручују ветерани који наглашавају да подржавају излазак српског народа на међуентитетску границу као вид отпора.