latinica  ћирилица
11/10/2023 |  07:26 ⇒ 11:13 | Аутор: Агенције

Израелска амбасадорка Комшићу: Зашто штитите терористе? Бегић: Ваша држава је оградила жицом и зидом читав један народ

Амбасадорка Израела у БиХ Галит Пелег реаговала је на иступ предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића у којем је индиректно оправдавао напад припадника Хамаса на Израел, рекавши како то треба посматрати "у контексту".
Израел (Фото: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT, илустрација) -
Израел (Фото: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT, илустрација)

Пелегова је реаговала на Комшићев интервју за БХТ у којему је он изјаву предсједавајуће Савјета министара Борјане Кришто, која је исказала недвосмислену подршку Израелу након напада Хамаса, оцијенио "неопрезном и себичном".

Пелегова је рекла да Кришто није бирала страну Израела него људских бића, а Комшићу је поставила питање за што се он то заправо залаже и какве вриједности заступа.

Подсјетила га је да су у нападима Хамаса убијени недужни цивили, жене, дјеца и старци те стотине младих окупљених на једном концерту.

Као примјер је навела то што су шестомјесечна беба и трогодишње дјетете, те двије 85-годишње баке одведени као таоци у Газу, а мала дјеца су затворена у кавезе.

- Господин Комшић сматра да то све треба "посматрати у контексту". У којем контексту, господине Комшићу? У контексту ИСИС-а? Аушвица? Који контекст даје легитимитет мучењу мале дјеце? Да отимају баке? Да убијају бебе у њиховом кревету? - упитала је Пелегова.

На Комшићеву тврдњу како су и реакције из БиХ на збивања на Блиском истоку искориштене за унутрашње политичке обрачуне, Пелегова је поручила да се тиме не намјерава бавити, али да жели да се поштују чињенице.

- У овом варварском нападу Хамасових дивљака, жртве су људи, а починиоци убице нису били ни близу људи. С које стране историје ћете остати запамћени, господине Комшићу - упитала је она.

Посланик ДФ-а у Представничком дому ПС БиХ Златан Бегић реаговао је на наводе Пелегове.

- Ваша држава је оградила жицом и бетонским зидом читав један народ, што је и остварење и "контекст Аушвица" (како наводите!). Ми смо и данас на истој страни историје као и за вријеме Другог свјетског рата - на оној страни која је оштро против затварања народа у жице и логоре. Ви нисте! - поручио је Бегић.

Комшић је данас одговорио Пелеговој, назвавши је "будалом".