latinica  ћирилица
27/11/2023 |  16:59 ⇒ 21:12 | Аутор: РТРС

Консултације о буџету: Најважније теме - економска ситуација, реформе и најнижа плата (ВИДЕО)

У оквиру консултација за припрему буџета за 2024. годину, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је са представницима удружења проистеклих из Одбрамбено – отаџбинског рата и Савезом синдиката Српске. Синдикалци и данас понављају да дају пуну подршку приједлогу да најнижа плата за наредну годину у Српској буде 1.050 марака. Повећање личне инвалиднине требало би да прати просјечну плату, став је борачких удружења.
Влада Републике Српске (@Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Влада Републике Српске (@Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

За Савез синдиката најважније теме у разговору са премијером Српске - економска ситуација, реформе, али и она најбитнија- најнижа плата у износу од 1050. марака.

- Мислим да смо постигли договор. Негдје око 29 милиона за запослене у средњем основном и високом образовању, науци и култури, повећање од 100 марака. Да се изједаце запослени у образовању сс другим корисницима буџета - навела је Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске.

Уколико се социјални партнери не договоре о износу најниже плате, одлуку ће морати донијети Влада, кажу у Синдикату.

Премијер Вишковић рекао је да је приоритет Владе константно побољшање положаја радника, али и да ће нови буџет водити рачуна и о побољшању положаја борачких категорија.

- Новембарска инвалиднина биће повећана пет одсто, децембарска за пет одсто, тако да ћемо до краја године имати повећање 10 одсто, а онда већ од јануара десет или на 12 одсто како буде осталим буџетским корисницима тако ће бити и нама - истакла је Божица Живковић Рајилић, предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске.

- Надамо се да ћемо у наредној години имати већа средства за набавку протеза како би имали што квалитетнији живот и сви смо изразили жељу за наставком рада радне групе - додао је Жељко Волаш, предсједник Удружења ампутираца "УДАС".

Стамбено збрињавање и запошљавање дјеце погинулих бораца и даље је циљ удружења и организација проистеклих из Отаџбинског рата. Исто тако указују и на проблем тражења несталих Срба. У посљедњих 15 година пронађено је и идентификовано само 59 лица српске националности.

Највећу одговорност, по њима, сноси Институт за нестала лица БиХ.

Предсједница Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац оцијенила је да је поражавајући податак да је у протеклих 15 година пронађено и идентификовано 59 лица српске националности.

Према њеним ријечима, треба настојати да се овај процес врати на ентитетски ниво у првој варијанти у погледу идентификације 570 посмртних остатака који се налазе у три спомен-костурнице у Републици Српској.

Побољшање положаја ових категорија циљ је и Владе Српске.

Подсјећамо да је Влада буџетом за наредну годину планирала додатна средства од 150 милиона марака за ове намјене.