latinica  ћирилица
29/11/2023 |  19:34 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

У буџету више средстава за све кориснике борачко-инвалидске заштите (ВИДЕО)

Премијер Радовцан Вишковић одржао је данас консултације о буџету са представницима удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, Привредне коморе и шефовима клубова скупштинске већине у Народној скупштини.
Консултације о буџету - Фото: РТРС
Консултације о буџетуФото: РТРС

Буџет је стимулативан и окренут ка даљем унапређењу положаја свих социјално осјетљивих категорија. Влада ће наставити са подстицајима привреде и предузетништва, уз наставак и развој великих јавних пројеката. Скупштинска већина у Паралменту Српске, каже, да је задовољна предложеним буџетом, јер ће он допринијети додатном развоју Српске у свим сферама.

- Планирано је да се све социјалне и обавезе према свим корисницима буџета редовно извршавају, као и један дио озбиљних инвестиција вриједних 120 милиона КМ, од чега 60 милиона КМ у здравствени сектор, а други дио у неке нове инвестиције - рекао је Игор Жунић шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске.

Пројекцијом буџета за 2024-ту годину, између осталог, предвиђено је унапређење здравствене заштите српских логораша, почевши од бањске рехабилитације. Влада Српске - подржаће и издавање књиге о страдању Срба на Возућој.

- Обећао је ширу подршку овој асоцијацији, поготово у вези са рјешавањем ратног стажа за логораше који су као цивили заробљени и оне који су послије потписивања Дејтонског споразума остали у логорима - истакао је Анђелко Носовић предсједник Савеза логораша Републике Српске.

Представници Удружења цивилних жртава поздрављају најављено повећање инвалиднина. Сматрају, да је од великог значаја што Влада Српске, из године у годину, ради на њиховом повећању.

И са представницима ратних-војних инвалида - премијер је разговарао о инвалиднинама. Из овог Удружења, очекују, да aко буде могућности, да се од наредне године изједначе основице инвалиднина са нето платом. Траже и да, се за ову категорију скрате листе чекања за специјалистичке прегледе. Тачније, да на потребне прегледе чекају највише мјесец дана.

- Наш захтјев је да се на почетку идуће године покуша да се лична инвалиднина повећа за 13,60 одсто, те да се на крају 2024. повећа за 10 одсто. На овај начин би достигли да основица за личне инвалиднине буде у висини нето плате - каже Драган Врховац предсједник Савеза ратних војних инвалида Републике Српске.

Од буџета за 2024. годину из Привредне коморе Српске очекују да буде подстицајан у сфери привреде. Са премијером су разговарали и о повећању најниже плате. Из Привредне коморе истичу, да је нерелано да најнижа плата буде 1050 марака.

Предсједник Републике, Милорад Додик - најавио је да ће од јануара бити усклађене пензије са просјечном платом у Српској. Ово усклађивање, појашњава Додик, омогућиће повећање пензија за 10 одсто, за шта ће бити издвојено додатних 150 милиона марака.