latinica  ћирилица
06/12/2023 |  12:05 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Подршка предсједнику Српске пред Судом БиХ - представници организација у Сарајеву (ФОТО/ВИДЕО)

Представници бројних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата окупили су се данас испред зграде Суда и Тужилаштва БиХ како би пружили подршку институцији предсједника Републике Српске.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Суд и Тужилаштво БиХФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Како је раније речено, суђењу предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Милошу Лукићу пред Судом БиХ присуствоваће делегације Борачке организације Републике Српске, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза логораша, Савеза организација и удружења ратних војних инвалида, жене жртве рата, Ветерани и Старјешине Војске Републике Српске.

Подршку предсједнику Српске даће и представници Срба у Федерацији, велики број одборника у локалним заједницама и бројни функционери.

Предсједник Борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак рекао је за РТРС да Борачка организација Републике Српске подржава институције Српске, посебно институцију предсједника Републике која је тренутно на удару. Због тога ће данас доћи у Сарајево да би поручили: Вријеме је да нас пусте да живимо у миру!

Предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић изјавила је да чланови Удружење дају максималну подршку предсједнику Републике Српске Милораду Додику у монтираном поступку пред Судом БиХ.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић сматра неприхватљивим да се води судски поступак против легално изабраног предсједника Републике Српске који ради према законима и Уставу Српске.

Носовић је истакао да овакво понашање дијела међународне заједнице и Шмита има за циљ да сатанизује српски народ и све што је српско.

Предсједница Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац поручила је да се на данашњем рочишту бране институције Републике Српске, за које су српски очеви и синови дали животе.

- Против предсједника Додика се води насилан судски процес у којем треба процесуирати предсједника који је стао иза одлука Народне скупштине Републике Српске, те вршиоца директора дужности директора Службеног гласника јер је те одлуке објавио - рекла је Граорчева.

Данас почиње главни претрес у поступку који се у Суду БиХ води против Додика и Лукића.