latinica  ћирилица
18/02/2024 |  12:11 ⇒ 17:24 | Аутор: РТРС

Делегација Српске у Минску; Додик: Нисмо дали сагласност за санкције Бјелорусији (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик током званичне посјете делегације Српске Бјелорусији говорио је о санкцијама које Бјелорусија трпи због добрих односа са Русијом.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- БиХ и Република Срспка нису се придружила тим санкцијама. Поздрављам начин на који Бјелорусија функционише упркос санкцијама. И Српска је у сличним околностима, али уз јасну визију и одлучно вођство, напредак је видљив - истакао је Додик.

Додик је подсјетио да лидер Бјелорусије Александар Лукашенко има санкције Сједињених Држава и Велике Британије и каже да сада лакше живи, јер не мора да их гледа.

- Упркос свему томе, Српска није дала сагласност за санкције Бјелорусији, иако други дио БиХ то жели - поручио је Додик.

Додик је изјавио данас током посјете Научно-практичном центру за хирургију, трансплантологију и хематологију у Минску да већ постоји искуство заједничког рада са овим центром опремљеним најсавременијим технологијама, у којем је лијечен 21 пацијент из Српске, а 28 чека на пријем.



- Честитам центру, Бјелорусији и предсједнику Александру Лукашенку на достигнућима које су постигли. Без подршке државе то не би било могуће - рекао је Додик.

 Додик је истакао да је потписан споразум Министарства здравља Републике Српске и Комитета за здравство Бјелорусије, јавља бјелоруска агенција Белта.

Додик је говорио и о осталим областима сарадње са Бјелорусијом, попут посјете акционарском друштву "Холдинг компанија Белкоммунмаш" које се бави производњом транспортних возила, аутобуса и трамваја.

- Желимо да купимо 10 аутобуса за потребе наших градова, за почетак као пилот пројекат. Код нас приватна предузећа врше градски превоз, и ту су многи проблеми, па тако не можемо за њих да купујемо аутобусе, зато ће ово бити плаћено из буџета предсједника, а ти аутобуси ће превозити ђаке, студенте и пацијенте. Уз сваки аутобус иду и станице за пуњење - истакао је Додик.

Бјелоруски медији опширно извјештавају о посјети предсједника Српске и делегације Републике Српске тој земљи.

Додик је рекао да Република Српска купује и опрему за пољопривреду у вриједности пет милиона долара.

- Та опрема ће се давати нашим пољопривредницима према важећим подстицајима - истакао је Додик.

Додик и делагација Српске састали су се са замјеником министра привреде Бјелорусије Александром Огородниковом.

Састанак са замјеником министра привреде Александром Огородниковом

Осим тога, додао је Додик, предвиђена је посјета министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Саве Минића заводима МАЗ-а и МТЗ-а, а биће и састанак министара у области образовања.

У делегацији Српске, који предводи Додик, су министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић и директор "Сарајево-гаса" Источно Сарајево Недељко Елек.

За сутра је најављен састанак Додика са предсједником Бјелорусије Александром Лукашенком, а предвиђени су и сусрети са премијером Бјелорусије Романом Головченком и предсједником бјелоруске Академије наука.