latinica  ћирилица
14/03/2024 |  08:59 | Аутор: СРНА

Путин: Потребне су нам писане гаранције Запада

Руски предсједник Владимир Путин рекао је, коментаришући могућност "фер споразума" са Западом, да никоме не верује, али да су Русији потребне писане гаранције.
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

- Ове гаранције требају да буду у писаној форми и довољно добре за нас и нешто у шта бисмо ми вјеровали. То је оно о чему ја говорим - рекао је Путин у интервјуу телевизији "Русија један" и агенцији РИА-Новости.

Путин је додао да је тренутно прерано разговарати о овој перспективи.

- Али, сигурно не бисмо насједали на некаква празна обећања - рекао је руски предсједник.

Путин је прецизирао да више воли да се ослања на чињенице, а не на "добре намјере и причу да се свакоме може вјеровати".

- Никада не бисмо урадили било шта што је у супротности са интересима наше земље - нагласио је предсједник Руске Федерације.

Путин није искључио могућност да Русија, уколико САД обаве нуклеарне тестове, учини исто.

- Ако обаве такве тестове, не искључујем - није неопходно да нам то буде потребно или не, потребно је да још да размислимо о томе - али не искључујем да и ми можемо да урадимо исто - изјавио је руски предсједник.

Путин је напоменуо да постоји споразум о забрани таквих тестова. САД нису ратификовале Уговор о свеобухватној забрани нуклеарних проба, а Русија је, да би одржала паритет, повукла ратификацију, подсјетио је Путин и додао да се Москва придржава тог споразума.

Он је рекао да се у САД разматрају овакви тестови због чињенице да, када се појаве нове бојеве главе, поједини стручњаци сматрају да није довољно тестирати их само на рачунару, већ и у њиховом природном облику.

- То су идеје у одређеним круговима у САД, оне лебде унаколо и имају плодно тло. Знамо за ово. И пратимо - навео је руски предсједник.