latinica  ћирилица
14/03/2024 |  19:04 ⇒ 19:29 | Аутор: СРНА

Јапан: Земљотрес није изазвао промјене у нивоу радијације

Земљотрес магнитуде 5,8 степени по Рихтеровој скали који је погодио дијелове сјевероисточног Јапана није изазвао никакве ванредне ситуације у локалним нуклеарним постројењима, рекли су званичници.
НЕ Фукушима (фото: EPA/JIJI PRESS JAPAN OUT) -
НЕ Фукушима (фото: EPA/JIJI PRESS JAPAN OUT)

Електро компанија "Токио елетрик пауер", која је власник нуклеарке "Фукушима" је посебно саопштила да земљотрес није изазвао никакву штету у затвореној нуклеарној електрани "Фукушима-1" и да није било пријављених промјена у нивоу радијације у тој области.

Земљотрес магнитуде 5,8 степени по Рихтеровој скали потресао је сјевероисточну јапанску префектуру Фукушиму, саопштила је метеоролошка агенција те земље.

Прије потреса, који су били усредсређени на Фукушиму, мјештани су добили упозорења од националног система за упозорење на земљотрес. Сеизмолози су издали упозорење на цунами након земљотреса, али су га повукли само неколико минута касније. Потрес се осјетио и у Токију.

Нема извјештаја о жртвама или штети, као ни о било каквим ванредним ситуацијама у нуклеарној електрани "Фукушима", наводи ТАСС.