latinica  ћирилица
16/03/2024 |  14:13 | Аутор: СРНА

Врањеш: Источна гасна интерконекција - добробит за индустрију и становништво

В.д. директора предузећа ГАС-РЕС Никица Врањеш истакао је да је основни циљ оснивања овог енергетског предузећа изградња источне гасне интерконекције, односно изградња магистралног гасовода.
Коначна траса дионице ауто-пута и гасовода од Раче до границе Бијељине са дистриктом Брчко - Фото: СРНА
Коначна траса дионице ауто-пута и гасовода од Раче до границе Бијељине са дистриктом БрчкоФото: СРНА

- Магистрални гасовод би требало да се гради новом рутом ауто-пута, од Бијељине, преко Брчког, Бањалуке, Приједора до Новог Града, да повежемо сјеверни дио Републике Српске, гдје је највећи дио индустријских потрошача и популације - истакао је Врањеш.

Он је нагласио да, нажалост, власти у Републици Српској не наилазе на разумијевање на нивоу БиХ, те да је пројекат тренутно у блокади.

- Имамо блокаду од ФБиХ, али покренута је иницијатива Владе Републике Српске и упућена је Савјету министара. Међутим, тренутно немамо вољу власти са нивоа БиХ да тај процес откочимо - истакао је Врањеш.

Према његовим ријечима, званична политика Републике Српске је да се гради и источна и јужна интерконекција, да простора има и за једну и за други и да једна другу не искључују.

- То може бити само на добробит како индустрије, тако и становништва и ФБиХ и Републике Српске - појаснио је Врањеш.

Предузеће ГАС-РЕС основано је као предузеће за спровођење гасних пројеката, а бави се трговином и снабдјевањем природног гаса.

Врањеш је додао да су предсједник Републике Српске Милорад Додик и Влада Српске некада закључили међудржавни уговор са Русијом из којег је и проистекло предузеће ГАС-РЕС, основано 2012. године.

- ГАС-РЕС је закључио уговор са руском компанијом Гаспром и од тада се бавимо континуираним и сигурним снабдијевањем гаса за простор Републике Српске - навео је Врањеш.