latinica  ћирилица
17/03/2024 |  15:32 ⇒ 20:51 | Аутор: РТРС

Одржане Козарске покладе; У богатству укуса уживали многобројни посјетиоци (ФОТО/ВИДЕО)

За православне вјернике сутра почиње Васкршњи или Часни пост, који се завршава Васкрсом, који се ове године прославља 5. маја.
Покладе - Фото: РТРС
ПокладеФото: РТРС

Данас, прије почетка Васкршњег поста, на обронцима Козаре одржане су Козарске покладе, које заједно припремају мјештани Верића и Бистрице.

У присуству бројних вјерника, у храму у Верићима Свету Литургију служио је владика Сава, викарни епископ марчански.

Вриједне домаћице потрудиле су се да трпеза овогодишњих поклада буде истовремено и богата и традиционална. У богатству укуса уживали су многобројни посјетиоци.

Фото: РТРС

- Спремамо домаћу храну. Све је домаће, вриједне руке наших чланица сваке године тако раде - каже Љиљана Ожеговић из Пискавице.

Српска православна црква одувијек је у поткозарским селима окупљала српски народ, зато су храмови били и остали народна уточишта, а изнад свега мјеста молитве.

- Да се помолимо Господу, да прославимо име Божије и да заиштемо благослов Божији - поручио је епископ марчански Сава.

Фото: РТРС

Владо Ђајић, предсједник Градског одбора СНСД-а истакао је значај СПЦ у очувању нашег идентитета, наше нације, нашег народа и наших обичаја.

- Без тога не би опстали - казао је он.

Козарске покладе на симболичан начин спајају два села, али и два града, Бањалуку и Приједор.

- Град Бањалука је покровитељ овог догађаја, заједно са градом Приједором, у љубави и слози радимо то, некада са претходним градоначелником, данас са новим. То је доказ да се ми смјењујемо, а градови наши сарађују - истакао је град0начелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Шеф кабинета градоначелника Приједора Данијела Додош рекла је да када нешто траје 18 година то заиста показује квалитет, препознатљивост и јединственост манифестације.

- Ово је јединствено мјесто, зато што спаја двије мјесне заједнице: Бистрицу и Вериће, као и два града Приједор и Бањалуку - додала је она.

Иако Козарске покладе трају 18 година, организатори истичу да ће овдашња манифестација доживјети свој врхунац у годинама које тек долазе.