latinica  ћирилица
17/03/2024 |  17:41 ⇒ 17:50 | Аутор: Агенције

Операција у Рафи за неколико седмица

Операција у Рафи у јужном дијелу Појаса Газе, која укључује евакуацију цивила из града, биће изведена за неколико седмица, изјавио је израелски премијер Бењамин Нетанијаху.
Бењамин Нетанијаху  (Фото:EPA-EFE/ABIR SULTAN) -
Бењамин Нетанијаху (Фото:EPA-EFE/ABIR SULTAN)

- У том циљу, одобрили смо оперативне планове за акцију у Рафи, укључујући евакуацију цивилног становништва из борбених зона. То ће потрајати неколико седмица и то ће се десити, дјеловаћемо у Рафи - рекао је Нетанијаху на сједници Владе.

Премијер је такође критиковао све већи међународни притисак на израелске власти.

- Умјесто притиска на Израел, који се бори у рату, чија је правда неупоредива, против непријатеља неупоредиве бруталности, извршите притисак на палестински покрет Хамас и његовог покровитеља Иран - поручио је израелски премијер.

У петак 15. марта медији су јавили, позивајући се на Нетанијахуов кабинет, да је Влада одобрила почетак војне операције у Рафи и да се израелска војска припрема да евакуише локалне цивиле.

Премијер је, такође, одбио понуду Хамаса за размјену талаца за палестинске затворенике и прекид ватре, назвавши захтјеве покрета "апсурдним".

Опада популарност израелске владе

Премијер Израела одбацио је данас у интервјуу за Си-Ен-Ен идеју америчког сенатора Чака Шумера за одржавање избора у Израелу.

Нетанијаху је рекао да је на народу Израела да о томе одлучи, те да би избори током рата били побједа за Хамас, јер би сукоб био замрзнут на шест мјесеци.

- Ако зауставимо рат сада, прије него што су сви циљеви постигнути то значи да ће Израел изгубити рат и то нећемо допустити. Зато, ми не можемо и нећемо попустити под тим притиском - рекао је Нетанијаху и поновио да нема тог међународног притиска који ће зауставити Израел од остварења свих циљева рата.

Шумеров говор у Сенату у четвртак о рату Израела и Хамаса Нетанијаху је оцијенио као "потпуно неприкладан" и додао да се то не ради братској демократији.

Испитивања јавног мњења показују да би Нетанијаху изгубио власт када би избори били сада одржани.