latinica  ћирилица
18/03/2024 |  20:57 ⇒ 19/03/2024 | 07:12 | Аутор: РТРС

Други угао: О притисцима на Српску - да ли су рукавице скинуте, могу ли санкције постићи циљ? (ВИДЕО)

Проширена је америчка листа санкционисаних. Због учешћа у организацији обиљежавања Дана Републике Српске, на листу су додати и сарадници предсједника Републике, Милорада Додика. САД проводе анархију на овим просторима - став је саговорника у нашој емисији Други угао.
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

Бранислав Окука Сједињеним државама споран је и зато што је, како наводи САД, русофил, сепаратиста, организатор протеста "Граница постоји".

Јелена Пајић Баштинац и Сребренка Голић, криве су јер су учествовале у организацији обиљежавања Дана Републике, присуствовале састанцима и тако угрозиле, како се наводи, безбједност, мир, па чак и бројне међународне споразуме, међу којима и Дејтонски, као и Резолуција 1244 Савјета безбједности УН-а која се односи на Косово и Метохију.

- Санкционисана сам, јер сам учествовала у организације прославе 9. јанаура, нашег Дана Републике. Те санкције управо говоре о томе да им смета да представници Српске испуњавају услове БиХ за ЕУ. Кад год представници Српске направе корак ка ЕУ, САД одмах реагују. Овај пут то је било увођење нових санкција - навела је Пајић Баштинац, генерални секретар предсједника Српске.

Одлука је административног карактера, каже Пајић Баштинац, нисмо учинили ништа нити прекршили закон.

- То је административна одлука. Укинита су нам елементарна права. Дубоко вјерујем да ћемо наћи рјешење у наредном периоду, односно да ће Република Српска и њене институције наћи рјешење да имамо право на рад и право на зараду. Немам страх. превазићи ћемо ову ситуцацију, нема страх - поручила је Пајић Баштинац, гостујући у емисији Други угао.

Предсједавајућа Вијећа народа Сребренка Голић навела је да није изненађена санкцијама.

- Нису ме изненадиле санкције, нити је то утицало на мене. Ово је само наставак прогона демократски изабраних представвника власти. Нити сам путовала у САД, нити имам рачуне у САД, нити планирам путовати - нагласила је Голићева.

Она је навела да САД проводе анархију на овим просторима.

- И до сада сам учествовала у организацији Дана Републике. Одговорна сма грађанима и институцијама Српске. Ово су политичке санкције, нема ни права ни правде. То су личне, а не институционалне санкције. Полажемо рачуне само институцијама и грађанима Српске - нагласила је Голићева.

Каже, овим санкцијама САД ствара револт код људи.

- У овој одлици као разлог зашто се санкционишу три лица се наводи "позитивна промјена понашања". Спорне су одлуке САД, ја сам увјерен у исправност одлука Српске. Они желе створити привид у кривицу ових људи који су санкционисани - навео је професор Правног факултета у Источном Сарајеву Радомир Лукић.

Додао је да сви морају имати право на рад, право на праведну зараду.

- Зашто је ту упетљана Резолуција 1244? Зато што постоји државна бирократија која сједи и кити да то изгледа што теже, а све извршне наредбе говоре о Западном Балкану, а Резолуција се односи на Западни Балкан и могуће да су техником "копи пејст" нешто тако и оставили - рекао је Лукић коментаришћи одлуку САД да су Пајић Баштинац и Голић, криве јер су учествовале и угрозиле, како се наводи, безбједност, мир, па чак и бројне међународне споразуме, међу којима Резолуција 1244 Савјета безбједности УН-а која се односи на Косово и Метохију.