latinica  ћирилица
19/03/2024 |  11:48 ⇒ 12:56 | Аутор: СРНА

Раковић: Васкршњи сабор - јачање самопоуздања српског народа

Манифестација јединства на великом Васкршњем сабору Србије и Републике Српске утицаће на јачање националног самопоуздања Срба, изјавио је историчар Александар Раковић.
Александар Раковић - Фото: РТРС
Александар РаковићФото: РТРС

Раковић је нагласио да је одлука о одржавању великог Васкршњег сабора Србије и Републике Српске у мају, коју су, уз благослов Његове светости патријарха Порфирија, донијели предсједници Александар Вучић и Милорад Додик веома добра.

Он је рекао да треба подржавати све што представља саборност српског народа, његово јединство и уједињење, додајући да је одлука о одржавању Васкршњег сабора у том духу.

- Све што води ка томе да се заштити идентитет српског народа, да Срби остану на својим огњиштима и да се очувају ћирилица, српско православље и остали елементи идентитета српског народа је јако важно. То доприноси јачању самопоуздања српског народа - рекао је Раковић за Срну.

Раковић је навео да је њему врло значајно да види заједно патријарха Порфирија и предсједнике Вучића и Додика.

- И српски народ, када види њих тројицу заједно, види јединство и саборност. Добро је да су и ову одлуку о одржавању сабора у мају донијели заједно - рекао је Раковић.

Предсједник Србије Александар Вучић и предсједник Републике Српске Милорад Додик на јучерашњем састанку, којем је присуствовао и Његова светост патријарх Порфирије, усвојили су закључак да се 5. и 6. маја у Београду и другим дијеловима Србије одржи велики Васкршњи сабор Србије и Републике Српске.

Најављено је да ће на Сабору бити донесене важне одлуке о опстанку српског народа на својим огњиштима, његовом економском напретку, очувању српског језика и ћириличног писма, као и заједничке културне баштине.

Нова Влада Србије и Влада Републике Српске припремиће декларацију и могуће друге општеправне акте, које ће у истом тексту поднијети на усвајање народним скупштинама.