latinica  ћирилица
26/03/2024 |  08:22 ⇒ 10:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Сједницу СБ УН обиљежила расправа руског и француског амбасадора о НАТО агресији на СРЈ

Земље чланице Савјета безбједности Уједињених нација нису изгласале да се на дневни ред сједнице, која је одржана у Њујорку, стави иницијатива Русије да се расправља о 25. годишњици НАТО агресије на СР Југославију 1999. године, али је сједницу обиљежила расправа амбасадора Русије и Француске о том питању.
Сједница Савјета безбједности (фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL) -
Сједница Савјета безбједности (фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL)

За одржавање сједнице гласале су Русија, Кина и Алжир, није било гласова против, али је било уздржано 12 чланица СБУН - Француска, Велика Британија, САД, Еквадор, Гвајана, Јапан, Малта, Мозамбик, Јужна Кореја, Сијера Леона, Словенија и Швајцарска.

Прије гласања, али и послије, сједницу је обиљежила расправа амбасадора Русије и Француске при Уједињеним нацијама који су имали различите погледе на тему сједнице.

Амбасадор Француске при Уједињеним нацијама Никола де Ривијер рекао је да је то предложила Русија без консултација са Србијом која је стављена пред свршен чин.

- Рекао сам српским дипломатама да оваква сједница неће бити одржана. Позивам представника Руске Федерације да, рецимо сутра, одржи овакву расправу у ариа формату. Данас немамо другог избора него да приговоримо на привремени дневни ред који је управо најавио предсједавајући. Одговорност овог савјета је међународни мир и безбједност и да се то одржи. И тешко је видјети како ће се одржати данашњи састанак - рекао је француски амбасадор и додао да Русија "цинично" користи интервенцију 1999. године да оправда свој рат против Украјине и агресивну спољну политику у Грузији 2008 и на Криму 2014. године.

Он је подсјетио и да је предсједник Србије Александар Вучић 10. фебруара говорио пред Савјетом безбједности УН о ситуацији на КиМ, на захтјев Србије.

- Овај савјет одмах је прихватио његов позив. Савјет безбједности се и даље бави питањем Косова и примјеном Резолуције 1244, а ми настављамо да помажемо странама да раде на рјешењу. Предсједник Вучић је увијек био добродошао за овим столом. На то нема приговора - рекао је Де Ривијер.

Руски амбасадор при УН Василиј Небензја рекао је да је јасно да се извјестан број чланица противи оваквој расправи јер је "агресија НАТО покренута под лажним претекстом", због чега ово питање "није везано за историју већ и за ствари које се на Косову дешавају и сада".

Небензја је, истовремено, навео да је овај састанак у програму рада за март који је доступан свима, али да је Француска тек данас довела у питање ову тачку дневног реда и истакао да се ових дана читав свијет сјећа жртава трагичних догађаја на Балкану, чији је узрок била илегална агресија НАТО.

- Разумијем да је за представнике НАТО за овим столом непријатно да ово чују и да се о томе расправља. Ових дана се читав свијет сјећа жртава трагичних догађаја на Балкану, чији је повод била незаконита агресија НАТО под лажним слоганом интервенције под маском Савјета безбједности. Разумијем да представницима НАТО за овим столом ово није згодно да чују и дискутују, али то је реалност која је везана не само за историју већ и за оно што се сада дешава на Балкану. И желио бих да подсјетим у корист наших француских колега који се позиционирају као веома упућени у процедуре Савјета безбједности да је састанак који смо тражили већ сазвало јапанско предсједништво и то је потврђено кроз мрежу политичких координатора. Овај састанак је у програму рада Савјета за март, за мјесец март, а тек данас смо сазнали да француска делегација планира да доведе у питање сазивање овог састанка - рекао је Небензја.

Он је затражио да се одржи отворени брифинг у Савјету безбједности о посљедицама НАТО агресије на СРЈ по међународни мир и безбједност у свијету.

Након гласања, када је одлучено да се 25. година од НАТО агресије СРЈ не стави на дневни ред, за ријеч се јавио замјеник кинеског амбасадора при УН, Генг Шуанг који је рекао да је Кина подржала одржавање сједнице, изражавајући жаљење што су неке чланице имале другачије мишљење.

- Разочарани смо исходом гласања... Прије него се разиђемо морам да кажем да НАТО бомбардовање проузроковало и веома болан тренутак који кинески народ никада неће заборавити - 7. маја, НАТО предвођен Сједињеним Америчким Државама испалио је више ласерски вођених пројектила и бомбардовао кинеску амбасаду у СРЈ, што је прозроковало смрт тројице кинеских новинара и повреде више од 20 кинеских дипломатских представника - рекао је Шуанг.

Како је рекао, то је била флагрантна повреда кинеског суверенитета и озбиљна повреда осјећања народа Кине, као и огромно кршење међународног права.

- Народ Кине не подржава мржњу, али историју никада нећемо заборавити. Не подржавамо ни да се насиљем одговара на насиље, али никада нећемо дозволити да се ово понови - рекао је он.

Представник Словеније рекао је да приједлози попут овог не доприносе изградњи повјерења, већ настоје да подијеле и политизују ово тијело.

- Оно чега се сјећамо је огромна страдања и убијања цивила, маса избјеглица. Сјећамо се рата. Сјећамо се неспособности Савјета да дјелује када је потребно. Сјећамо се неуспјешних мировних иницијатива и сјећамо се страха од понављања етничког чишћења. Бивша Југославија се распала у разорном рату. Сваки њен народ прошао је тешка искушења, неке трагичније од других. Али то је био болан период за свакога. Три деценије касније ране још зарастају, али и даље боле. Не видимо вриједност у поново их отварају. Државе немају заједнички наратив о историји ратова на простору бивше Југославије. Све земље су, међутим, сагласне око заједничке будућности, а то је улазак у Европску унију и њен мировни пројекат. Апелујемо на Руску Федерацију и све остале чланице Савјета безбједности да остану фокусиране на главну улогу овог тијела, а то је одржавање међународног мира и безбједности - рекао је представник Словеније.

Сједници Савјета безбједности УН присуствовали су министар спољних послова Србије и први потпредсједник владе Ивица Дачић, стални представник Србије при УН амбасадор Немања Стевановић и амбасадор у Вашингтону Марко Ђурић.