latinica  ћирилица
27/03/2024 |  21:01 | Аутор: СРНА

Вишковић: Безбједност подигнута на виши ниво, не смијемо се опустити

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да је безбједност у Српској већ подигнута на виши ниво, али и да је Народна скупштина Републике Српске мјесто на којем треба разговарати о тој теми.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је рекао да је са тим циљем сазвана посебна сједници парламента Српске, на којој ће посланици сутра разматрати актуелну безбједносну и политичку ситуацију у свијету са аспекта реперкусија на Српску.

- БиХ тренутно нема сазнања о могућим пријетњама, али не смијемо се опустити јер има и овдје радикалних исламиста који чекају прилику - рекао је Вишковић.

Он је позвао грађане на опрезност и сарадњу, те да, уколико имају било какве информације о сумњивим радњама, пријаве најближој полицијској станици, како би могли реаговати на вријеме.

Када је ријеч о економској и финансијској ситуацији у Српској, Вишковић је истакао да је буџет ликвидан и да се извршавају све обавезе које се односе на пензије, социјална давања, накнаде и друго.

- Имамо одређена кашњења у вези са грантовима, те то плаћамо сукцесивно и ниједан од тих грантова није заустављен у потпуности - напоменуо је Вишковић.

Коментаришући штрајк радника у правосуђу, он је напоменуо да је републички буџет усвојен прије нешто више од два мјесеца, те да је у овом тренутку тешко планирати повећање плата.

Вишковић сматра да се тај проблем може ријешити споразумом или меморандумом, те онда доносити и одређена законска рјешења у наредних годину или двије, као што је то учињено са захтјевима синдиката радника у просвјети и култури за раднике са високом стручном спремом.

Говорећи о одговорности у раду руководилаца јавних предузећа, Вишковић је рекао да остаје при ставу да треба мијењати одређена законска рјешења како би се повећао ниво одговорности и дисциплине директора тих предузећа.

- Директори јавних предузећа су одговорни надзорном одбору, који је одговоран скупштини акционара, те нигдје у закону немате да, ако тај надзорни одбор не добије пролазну оцјену за свој рад од власника, у случају јавних предузећа Владе Српске, по аутоматизму треба да буде смијењено комплетно руководство на челу са надзорним одбором - навео је Вишковић.

Он је додао да сличан проблем представљају и државни службеници који дођу на посао те, иако ништа не раде, не могу бити санкционисани.

Вишковић је рекао за АТВ да је циљ Владе да направи анализу рада јавних предузећа, као и да је од независне стручне институције добио извјештај о раду "Електропривреде Републике Српске", који ће бити предстаљен и јавности.

- Циљ нам је да то урадимо и у осталим јавним предузећима, у кабинету предсједника формирана је јединица за надзор јавних предузећа и они ће од завршних рачуна за 2023. годину кренути са анализама - рекао је Вишковић.