latinica  ћирилица
27/03/2024 |  21:14 ⇒ 21:16 | Аутор: РТРС

У приједорској Галерији "Сретен Стојановић" промовисана књига "Од Детлака до Ист Ривера" (ФОТО)

У приједорској Галерији "Сретен Стојановић" промовисана је књига "Од Детлака до Ист Ривера", аутора Средоје Новића. Књига је аутобиграфско дјело, која говори о бурним социјалним политичким и економским дешавањима на овим просторима у којима је аутор и сам учествовао.
Промоција књиге "Од Детлака до Ист Ривера" - Фото: РТРС
Промоција књиге "Од Детлака до Ист Ривера"Фото: РТРС

На идеју да напише књигу и остави, како каже, "нешто иза себе", аутор је дошао на наговор породице. Књига је приказ најзанимљивијих детаља из Новићеве богате каријере, али исто тако, прича о томе како је здрава амбиција једног дјечака из Детлака довела до Њујорка и Ист Ривера.

- Идеја је била прије свега што сам био под неком врстом породичног притиска прије свега кћерки и супруге, али и цијеле породице, да оставим нешто иза себе након толико година живота и рада, а бавио сам се много важним и битним питањима - прича аутор Средоје Новић.

Књига се састоји из три дијела, поетско-књижевног, фактографско-политичког, и трећег, који представља приказ онога шта су други људи рекли о самом аутору.

Промоција књиге "Од Детлака до Ист Ривера" (фото: РТРС)

О Новићевој књизи, али и познанству с аутором, говорио је и министар унутрашњих послова Републике Српске, Синиша Каран. У овом дјелу, каже Каран, читаоци неће упознати само породицу Новић, већ приказ друштва на овим просторима посљедњих 60 година.

- Ону поруку коју он нама даје, вриједности које сваки човјек понесе из своје породице, заправо ако примијентите те вриједности и кроз послове које радите, сигурно нећете погријешити, а то су оне најљепше вриједности које може пренијети отац и мајка - рекао је Синиша каран, министар унутрашњих послова Републике Српске.

Средоје Новић тренутно обавља функцију делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ. Био је министар унутрашњих послова Републике Српске, министар цивилних послова у Савјету министара и директор Агенције за истраге и заштиту БиХ.