latinica  ћирилица
28/03/2024 |  07:16 ⇒ 10:30 | Аутор: РТРС

Чавић: Запад дао Шмиту империјална права (ВИДЕО)

Бивши предсједник Републике Српске Драган Чавић рекао је да је БиХ једина земља у којој постоји човјек са империјалним правима која му је дао Запад.
Драган Чавић - Фото: РТРС
Драган ЧавићФото: РТРС

- Враћа се вријеме Педија Ешдауна. Високи представници су у вријеме глобалних турбуленција и трвења имали инструкцију западних земаља, који су узрочници тих трвења, да у БиХ интензивиније и агресивније наступе према домаћим политичарима, под изговором да БиХ треба да иде према ЕУ и да се учврсти мир. Увијек се под тим изговорима примјењују санкције и врши притисак на домаће политичаре у смислу законских оквира и рјешења, доношења разних извршних одлука - читав је спектар тих сулудих притисака - рекао је Чавић за РТРС.

Он је рекао да је нечувена и невјероватна Шмитова изјава да је гарант постојања Републике Српске и ФБиХ, истичући да је гарант постојања ентитета Дејтонски споразум, а не некакав странац без легитимитета.

Када је ријеч о данашњој посебној сједници Народне скупштине, на чијем је дневном реду разматрање актуелне безбједносне и политичке ситуације у свијету са аспекта реперкусија на Републику Српску, Чавић је истакао да је страни фактор увијек подстицао унутрашње сукобе, што је недопустиво.

Говорећи о томе што су двојици радника Електрокрајине, који су одслужили казну у Хагу, затворени  рачуни на којима је требало да им буде исплаћена плата, Чавић, који је директор овог предузећа, рекао је да је апсурдна ситуација да након 20 година од одслужења казне, радници не могу добити плату.