latinica  ћирилица
28/03/2024 |  10:58 ⇒ 23:59 | Аутор: РТРС

НСРС о безбједносној и политичкој ситуацији

У Бањалуци је у току посебна сједница Народне скупштине Републике Српске са једном тачком дневног реда - разматрање актуелне безбједносне и политичке ситуације у свијету и утицај на Републику Српску.
НСРС - пренос уживо -
НСРС - пренос уживо

Пренос на РТРС плус и нашем порталу.

Сједница се одржава на приједлог предсједника Републике Српске Милорада Додика, предсједника Народне скупштине Ненада Стевандића, предсједника Владе Радована Вишковића и српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић.

Расправа током засједања

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је да су у информацији достављеној Народној скупштини Српске обухваћени сви глобални безбједностни изазови и могуће рефлексије на Републику Српску.

- Дате су назнаке гдје се оне могу рефлекторовати безбједностно на Републику Српску - рекао је Каран на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске о актуелној безбједносној и политичкој ситуацији у свијету са аспекта реперкусија на Републику Српску.

Замјеник предсједника Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је да та странка не прихвата измјене Изборног закона БиХ које је наметнуо Кристијан Шмит.

- Те измјене доносе највећу опасност. Оне се односе на чисти пренос надлежности - рекао је Мазалица у обраћању у парламенту, објаснивши да чланове бирачких одбора по наметнутим измјенама закона поставља Централна изборна комисија БиХ.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица сматра да се мора дати одговор како изгледају глобалне прилике и гдје Српска у свему томе треба да се позиционара.

- Морамо бити прецизни и видјети шта је ризик, а шта предност Републике Српске. СДС не прихвата закључке које је предложио предсједник Републике Српске Милорад Додик, јер је ријеч о немогућим стварима - рекао је Говедарица у Народној скупштини током расправе о актуелној безбједносној и политичкој ситуацији у свијету са аспекта реперкусија на Републику Српску.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да су дјеловањем страног фактора угрожене уставне позиције Републике Српске и БиХ.

- Ако говоримо о томе ко има право да нешто намеће овдје или говоримо о надлежностима и позиционирању, онда значи да бранимо уставност - рекла је Цвијановић у Народној скупштини Републике Српске реагујући на обраћање шефа Клуба посланика СДС-а Вукоте Говедарице.

Република Српска је у прва два мјесеца ове године смањила свој дуг за 98 милиона КМ, рекла је министар финансија Републике Српске Зора Видовић.

Шеф Клуба ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Црнадак рекао је да је тој странци Српска на првом мјесту.

- Нема са нама приче о територији, надлежностима, имовини и институцијама Српске - рекао је Црнадак током расправе на посебној сједници Народне сикупштине о актуелној безбједносној и политичкој ситуацији у свијету са аспекта реперкусија на Републику Српску.

Обраћање званичника и лидера странака

Додик је у обраћању рекао је да је циљ свих притисака на Републику Српску њено обесмишљавање, слабљење и присиљавање да прихвати наметнуте одлуке.

На крају обраћања, Додик је рекао да ће предложити одређене закључке, међу којима је и онај који се односи на поништавање одлука Кристијана Шмита.

Стевандић је нагласио да су све кризе у БиХ почеле наметањем одлука странаца.

Вишковић је рекао да је Република Српска изложена бројним притисцима чији је циљ дестабилизација њених институција, али да неће одустати од мирне и легалне борбе.

Цвијановићева је истакла да је Република Српска опедијељена за поштовање Устава, територијалног интегритета и суверенитета БиХ и да то не нарушавају њени функционери и институције већ годинама дјеловање високих представника и спрега страних и бошњачких судија у Уставном суду БиХ.

Лидер СНСД-а Милорад Додик истакао је да Република Српска не жели рат, нити шири исламофобију, него жели да се у БиХ функционише у складу са Уставом.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је у Народној скупштини да се Република Српска налази у тренутку када њени изабрани представници треба да постигну што веће јединство на плану заштите њених интереса.

Предсједник СДС-а Милан Миличевић рекао је да ова странка, када је ријеч о интересима Републике Српске, никада није довела нити ће довести у питање јединство.

Шеф посланичког клуба Листе за правду и ред Небојша Вукановић рекао је да је Парламент Српске изгубио легитимитет, јер, како је навео, нису испоштоване све раније одлуке које су донесене.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да је Републици Српској, али и БиХ потребно много разума и одговорности.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић рекао је да та странка одбацује намјеру Кристијана Шмита да креира законодавство БиХ.

Предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић рекао је да нема сумње да се Република Српска и БиХ налазе пред великим изазовима јер је стање тешко када је ријеч о безбједности и општим политичким процесима у БиХ и шире, те нагласио да се сви политичари из Српске морају свим силама увијек залагати за очување и опстанак Републике Српске.

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац истакао је да Република Српска треба да донесе свој изборни закон и да буде одлучна у томе.