latinica  ћирилица
29/03/2024 |  20:34 ⇒ 21:03 | Аутор: СРНА

Требиње: Значајна прекретница у развоју интензивне медицине

Менаџмент Болнице у Требињу одржао је данас радни састанак са еминентним стручњацима начелником Клинике интензивне медицине за нехируршке гране Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске Пеђом Ковачевићем и шефом Одјељења интензивног лијечења за нехируршке гране Даницом Момчићевић који представља значајну прекретницу у развоју интензивне медицине.
Служба за анестезиологију, реанимацију и интезивно лијечење - Фото: Уступљена фотографија
Служба за анестезиологију, реанимацију и интезивно лијечењеФото: Уступљена фотографија

Састанку су присуствовали љекари требињске Болнице специјалиста анестезиолог и руководилац Службе за анестезиологију, реанимацију и интензивно лијечње Петра Паовица, специјалиста нефролог, шеф Одсјека за хемодијализу, координатор специјализаната Марко Бакмаз, главна сестра Болнице Душанка Зечевић, главна сестра Службе за анестезиологију, реанимацију и интензивно лијечње Миланка Сврдлан, анестетичар Ђорђе Марић, те специјализанти и доктори медицине из ове здравствене установе.

Доктор Ковачевић, који је специјалиста пнеумофтизиологије, субспецијалиста интензивне терапије и национални координатор за интензивну медицину, нагласио је да је разлог данашњег састанка развој кадровске структуре, односно кадра који би у будућности требало да ради у јединици интензивног лијечења у новој болници.

- Када говоримо о кадровској проблематици, евидентан је недостатак интензивиста на подручју Западног Балкана и уопште земаља у развоју. Чињеница да је овај проблем препознат и у требињакој болници довољно говори о зрелости менаџмента да препозна проблем и да иде у правцу његовог рјешавања, односно едукације кадра, с посебним акцентом на едукацију младог кадра, специјализаната и доктора медицине, поготово када је ријеч о конзервативним гранама медицине - рекао је доктор Ковачевић.

Он је навео да УКЦ, Клиника интензивне медицине за нехируршке гране, стоји на располагању са свим својим капацитетима да се процес едукације проведе како треба и на неки начин да се креира та иницијална капсла, односно језгро будућих интезивиста који ће да раде у јединици интензивног лијечења у новој болници.

- Ово није прва болница којој пружамо овакав вид подршке, а наш долазак овдје сигурно значи да ова средина доживљава један велики искорак - истакао је доктор Ковачевић.

Доктор Момчићевић, која је специјалиста пнеумофтизологије и субспецијалиста интензивне терапије, рекла је да, с обзиром на то да је професор доктор Ковачевић и национални координатор интензивне медицине, имају и обавезу и потребу да доприносе развоју интензивне медицине у Републици Српској, те да јој је част што може да учествује и пружи пуну подршку и знање како би основали савремену јединицу интензивног лијечења, јер стварно за тим постоји потреба.

- Примјера ради, од тренутних 15 пацијената код нас у УКЦ, троје их је из Требиња. Тај податак показује да постоји потреба за унапређењем такве јединице, која не може бити као она у Клиничком центру, али може бити таква да задовољи потребе ове регије, док ћемо оне пацијенте којима је потребна софистициранија здравствена услуга збрињавати на нашој клиници - истакла је доктор Момчићевић.

Указавши на важност овог састанка, доктор Паовица је истакла да су данас разговарали са менаџментом установе о стратегији развоја интензивне медицине у тренутном објекту, али и у новој болници, као и о кадровској стратегији развоја кроз разговор са специјализантима и докторима медицине који тек треба да упишу специјализацију да би им објаснили које су могућности на том плану едукације и шта се од њих очекује у концепту рада нове болнице.

Директор Болница Требиње Недељко Ламбета захвалио је докторима Ковачевићу и Момчићевић на доласку и ангажованости око стратегије развоја интензивне медицине на подручју Источне Херцеговине.

Према његовим ријечима, планиран је почетак едукације кадра требињске болнице већ у априлу, када ће прва група средњег медицинског кадра започети са циклусима едукације у УКЦ, док ће на љето исти процес започети и овдашњи љекари.

- Осим тога, у наредном периоду је планирано расписивање јавног конкурса за још три љекара анестезиолога чиме ћемо успјети заокружити кадровску потребу те ћемо доћи у стање суфицијенције - најавио је Ламбета.

Стратешки фокус састанка био је на планирању унапређења рада тренутне јединице интензивног лијечења у постојећем објекту те планирању имплементације напредних приступа у новој болници, а овај састанак представља значајну прекретницу у унапређењу рада јединице интензивног лијечења у Источној Херцеговини, те показује посвећеност менаџмента у постизању високих стандарда у медицинској пракси.

Након продуктивног састанка менаџмента болнице с еминентним стручњацима из УКЦ Републике Српске јасно су дефинисане промјене које ће се провести на подручју интензивног лијечења те важност подршке и едукације у том контексту.

Једна од кључних промјена је унапређење инфраструктуре и опреме у јединици интензивног лијечења.

Кроз све ове промјене и активности, очекује се да ће јединица интензивног лијечења у требињској Болници постати лидер у пружању врхунске здравствене заштите пацијентима у критичном стању.