latinica  ћирилица
04/04/2024 |  07:21 ⇒ 10:49 | Аутор: РТРС

Ромић: "Наметање" измјена Изборног закона БиХ везано за поступак против Додика (ВИДЕО)

Измјене Изборног закона, Кристијан Шмит одлучио је да "наметне" само који дан након што је из Брисела стигло "зелено свјетло" за преговарачки пут БиХ. Тиме је, према мишљењу стручне јавности, ударио шамар и покушајима домаћег договора, али и настојањима Брисела да осамостали БиХ. И Брисел му је то замјерио.
Марко Ромић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Марко РомићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Правник и савјетник предсједника Републике Српске Марко Ромић истакао је у нашем Јутарњем програму да "наметање" измјена Изборног закона БиХ везано за поступак против предсједника Српске Милорад Додика пред Судом БиХ.

- Намјера није добра и наступају као по диктату. Прво смо имали наметање измјена Кривичног законика БиХ, а онда Изборног закона и све је повезано са поступком против Додика, што се види у тим измјенама - појаснио је Ромић.

Истакао је да њемачки дипломата Кристијан Шмит није високи представник.

- Није изабран у Савјету безбједности - навео је Ромић.

Нагласио је Шмит смета европском путу БиХ.

- Он је највећи терет БиХ - каже Ромић.

Коментарисао је и "наметање" техничких измјена Изборног закона.

- Шмит "намеће" нешто што не постоји ни у великом броју у земаља западне Европе, чак ни у његовој земљи на свим нивоима - навео је Ромић.

Додао је да је питање питање да ли сви дијелови Српске и ФБиХ уопште у могућности да спроведу изборе са кориштењем најновијих технологија.

Поручио је да је најбоље да је Шмит повуче.

- Српска овакве измјене закона неће спровести - јасан је Ромић.