latinica  ћирилица
04/04/2024 |  09:09 ⇒ 11:48 | Аутор: РТРС

Вишковић: Са Мађарском очекујемо инвестиције који су знатно веће од до сада договорених 100 милиона евра (ВИДЕО)

Са Мађарском очекујемо инвестиције који су знатно веће од до сада договорених 100 милиона евра, рекао је у нашем Јутарњем програму предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.
Јутарњи програм - гост Радован Вишковић - Фото: РТРС
Јутарњи програм - гост Радован ВишковићФото: РТРС

Истакао да ће сутра на Економском форум у Бањалуци бити више од 20 мађарских компанија.

- Са наше стране биће преко 70 привредних субјеката који су заинтересовани за сарадњу. Организоваћемо и могућност појединачних разговора као и пословни ручак гдје ће се наставити преговори - рекао је Вишковић.

Вишковић је подсјетио на три пројекта који су требали радити партнери из Њемачке.

- Они су најавили да ће се повући из тих пројеката. У суштини, Мађарска је прихватила да ради те пројекте. Међутим, нисмо били у могућности да потпишемо протоколе са мађарском страном, јер њемачки партнери нису званично иступили из пројеката - навео је Вишковић.

Међутим, како је навео, рок за те пројекте је мјесец мај.

- Ми ћемо чекати да истекну рокови и онда ћемо ићи у реализацију са мађарским инвеститорима. Нећемо једнострано да раскидамо уговор због евентуалних посљедица - појаснио је Вишковић.

Истакао је да ти пројекти вриједе преко 100 милиона евра.

- Суштински, имамо ово уговорено, само чекамо да прође тај рок. Сутра већ очекујемо договоре и уговоре за нове пројекте, који ће бити и већи од ових 100 милиона евра - изјавио је Вишковић.

Нагласио је да ће на форуму бити присутни и представници привредних комора Српске и Мађарске.

- Разговарамо о конкретној сарадњи. Свака страна инвестиција и ново радно мјесто је бенефит за Српску и наше грађане. Ови пројекти ће се реализовати и очекујемо велике бенефите од овог форума - нагласио је Вишковић.