latinica  ћирилица
05/04/2024 |  12:36 ⇒ 12:36 | Аутор: СРНА

Којић: Будимпешта политички и економски подржава Републику Српску

Посјета делегације Мађарске Републици Српској и активности које се реализују у оквиру посјете јасна су политичка и економска порука подршке развоју Српске, рекао је посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Према његовим ријечима, руководство Републике Српске је значајним дипломатским активностима у посљедњих неколико година стекло велики број пријатеља, који су уједно и подршка Српској.

Којић је навео да је политичка подршка коју Република Српска на геополитичком нивоу има од Мађарске, Русије, Бјелорусије и других европских држава, веома важна.

- Али, овдје видимо, када је ријеч о Мађарској и премијеру /Виктору/ Орбану, да осим те политичке подршке, већ постаје континуитет и економска подршка - навео је Којић.

Он је подсјетио и на изјаву Орбана да се не ради о помоћи Српској, јер се види да она има значајну будућност и перспективу на економском плану.

- И у том смислу је значајно да Мађарска буде партнер, пријатељ и подршка - закључио је Којић.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић и министар економског развоја Мађарске Мартон Нађ на данашњем састанку у Бањалуци договорили су сарадњу на реализацији и финансирању три пројекта, у вриједности од 140 милиона евра.