latinica  ћирилица
05/04/2024 |  15:10 ⇒ 16:10 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Вишеструки значај посјете Орбана Бањалуци у вријеме притисака на Српску

Делегат у Клубу српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ истакла је вишеструки значај посјете премијера Мађарске Виктора Орбана Бањалуци у вријеме када поједини представници међународне заједнице притисцима и нелегални поступцима настоје дестабилизовати Републику Српску и БиХ, те због тога изразила посебну захвалност њему и другим мађарским званичницима.
Снежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Снежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

Бурсаћева је указала да се други важан сегмент посјете мађарске делегације односи на економију, изразивши увјерење да ће се сарадња у тој области у будућности још више развити и осјетити.

- Мађарска је чланица ЕУ која је много пута у непосредној прошлости показала разумијевање, добре намјере и конкретну подршку свим земљама у региону, а посебно према БиХ - рекла је Бурсаћева Срни.

Она је нагласила да је званична мађарска политика остала принципијелна и привржена демократији и владавине права, што јесте и мора бити принцип проналаска рјешења свих проблема, па и ових у којима се нашла БиХ захваљујући супротном дјеловању неких недобронамјерних представника међународне заједнице.

- Од свих порука које је премијер Мађарске Орбан данас изрекао, мислим да је најважнија она да разумије, како позицију Републике Српске, тако и Срба као народа у цјелини, те да на бази међусобног разумијевања морамо и требамо градити дугорочно квалитетне и пријатељске односе - рекла је Бурсаћева.

Мађарски премијер Виктор Орбан предводи делегацију Владе Мађарске и привредника у посјети Републици Српској.

Орбан је од предсједника Републике Српске Милорада Додика примио највише одликовање Српске - Орден Републике Српске на огрлици, који му је додијељен поводом Дана Републике - 9. јануара.

У оквиру ове посјете премијер Српске Радован Вишковић и министар економског развоја Мађарске Мартон Нађ договорили су сарадњу на реализацији и финансирању три пројекта у вриједности од 140 милиона евра.

Ријеч је о пројектима пречишћавања отпадних вода у Градишци, изградњи вјетроелектране "Хргуд" и соларног парка "Требиње".