latinica  ћирилица
19/04/2024 |  13:09 ⇒ 13:15 | Аутор: СРНА

Будимир: Влада Српске континуирано ради на подизању квалитета образовања

Услови за студирање на Универзитету у Бањалуци су међу најбољим у региону, а Влада Републике Српске континуирано ради на подизању квалитета образовања, рекао је министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Српске Жељко Будимир.
Дан отворених врата у Бањалуци - Фото: СРНА
Дан отворених врата у БањалуциФото: СРНА

Будимир је истакао да Универзитет у Бањалуци константно напредује на свјетским академским листама.

- Дан отворених врата Бањалучки универзитет традиционално организује и ова активност има добре резултате, јер студенти матурантима објашњавају основне ствари о студирању - рекао је Будимир новинарима у Бањалуци гдје је организован Дан отворених врата Универзитета.

Он је изразио задовољство начином на који студентима матурантима поносно показују како је студирати у Бањалуци, те рекао да ће бити настављено улагање у универзитете у Бањалуци и Источном Сарајеву.

- Наши студенти када се уписују на остале циклусе студија на најпрестижнијим универзитетима свијета показују завидне резултате, што значи да ми на нашим јавним универзитетима радимо добар посао - поручио је Будимир.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин нагласио је да на Дан отворених врата долазе матуранти из највећег дијела Српске.

Он је додао Студентски парламент и Унија студената максимално промовишу Универзитет и студијске програме, те да су бројне предности које бањалучки факултети нуде.

- Омогућили смо практично бесплатно студирање на Универзитету у Бањалуци и практично бесплатан студенстки смјештај - подсјетио је Гајанин, те истакао да ће ове академске године бити акредитовано неколико нових студијских програма.

Предсједник Уније студената Републике Српске Андреј Шева рекао је да је на Дан отворених врата данас у Бањалуци стигло око 2.000 матураната из цијеле Српске.

- Већ другу годину заредом универзитетску дворану пунимо младим људима и будућим студентима - рекао је Шева.

Ученик Средњошколског центра из Мркоњић Града Валентина Тодоровић рекла је да је највише заинтересована за Економски факултет, те да планира да студира на овом универзитету који, како каже, има најбољи избор факултета.

Дан отворених врата организује се у оквиру манифестације "Дани студената" Универзитета у Бањалуци, чији је циљ афирмација и промоција студентског живота.

"Дани студената", као највећи студентски догађај у Српској који ове године трају до 24. априла, понудиће широку палету активности, Студентске спортске игре и Фестивал факултета, пројекције на отвореном, многе радионице, едукације, предавања и панел-дискусије.

Организатори "Дана студената" су Студентски парламент Универзитета у Бањалуци и Унија студената Српске.