latinica  ћирилица
29/04/2024 |  18:17 ⇒ 30/04/2024 | 07:15 | Аутор: РТРС

Разоткривена намјера спонзора резолуције о Сребреници (ВИДЕО)

Пале маске - разоткривене намјере предлагача Резолуције о Сребреници, као и прича да овај документ није усмјерен против Републике Српске и српског народа. Потврдио је то Френсис Бојл, амерички правник и ратни савјетник Алије Изетбеговића. Признао је да иза резолуције о Сребреници стоји намјера укидања Републике Српске. По мишљењу струке - Бојлова изјава потврдила је жељу дијела међународне заједнице да доведе у питање легитимитет Републике Српске, али и Дејтонски мировни споразум.
Генерална скупштина УН (фото: архива/EPA-EFE/SARAH YENESEL) -
Генерална скупштина УН (фото: архива/EPA-EFE/SARAH YENESEL)

Јавна тајна више није тајна. Циљ Резолуције о Сребреници је укидање Републике Српске. Признао је то амерички правник Френсис Бојл који је кампању укидања Српске, како је сам рекао, започео доласком на обиљежавање 10. годишњице страдања у Сребреници.

- Све повезане институције и организације ће бити обавезане примјеном те резолуције. Онда ће бити на свима нама другима да осмислимо како ћемо ту резолуцијију користити да промовишемо интересе БиХ и да се једног дана ријешимо Републике Српске - каже Бојл.

Рекао је оно на шта Република Српска упозорава годинама, истиче Милорад Којић, посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ. Потврдио је да жеља да се кроз ову, као и кроз претходну резолуцију о Сребреници, доведе у питање легитимитет Републике Српске.

- Она је управо потребна да крену одређене фазе ка укидању Републике Српске, кроз образовни систем и у Републици Српској и у Србији и са крајњом намјером да једна држава која носи етикету геноцидне не може да постоји у модерној Европи - каже Којић.

За директора Центра за друштвено-политичка истраживања Српске Душана Павловића, Бојлова изјава објава је политичког рата Србима и потврда намјера Запада.

- Ова изјава професора Бојла је једна својеврсна објава политичког и генерално хибридног рата према Републици Српској, Србији и српском народу. И колико год она била шокантна, мислим да је са друге стране и добродошла свим људима у Српској, у Србији и у свим српским земљама да схвате какви пројекти нама висе над главом - сматра Павловић.

Бојл тврди да је резолуција замјена за прву тужбу БиХ против Србије пред Међународним судом правде у Хагу. Као аутор и први агент БиХ у Хагу, није се прославио, јер захтјев који је БиХ поставила пред судом није прихваћен, истиче професор Правног Факултета Радомир Лукић.

- Тако да се може открити да је ријеч о једном синхронизованом наступу који би хтио да постигне неке веће циљеве или како сам Бојл каже да се дође до укидања Републике Српске. Међутим, не објашњава како би могла да буде укинута Република Српска - истиче Лукић.

Све пресуде о Сребреници су донесене са политичком намјером да се у једном тренутку искористе против Републике Српске, упозорава директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић. Бојлова изјава то је и потврдила.

- Битна је што би ваљда требала читавој међународној заједници да открије шта су политички циљеви покушаја изгласавања те резолуције, а значи све оне земље које гласају за ту резолуцију, оне руше ДМС - каже Мастиловић.

Угледни јерменски професор Бабкен Симоњан, у документарном филму Центра за друштвену стабилност, указао је на то да је током историје извршен геноцид над српским и јерменским народом, као и да су Срби протјерани са својих вијековних огњишта из Хрватске и са Косова и Метохије.

- Морам да напоменем да Муслимани у БиХ чине преко 50 одсто процената становништва те из те чињенице произилази, да не може бити ријечи о геноциду над Муслиманима и Бошњацима тамо (у Сребреници) - рекао је Симоњан.

Исте ставове, подсјећамо протеклих дана, изнијели су и водећи стручњаци за холокауст. Тиме су потврдили и Извјештај Независне комисије за истраживање страдања свих народа у Сребреничкој регији од 92. до 95. године.