latinica  ћирилица
07/05/2024 |  09:10 ⇒ 09:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Израелски тенкови ушли у Рафу

Израелски тенкови и трупе ушли су у град Рафа на југу Газе, гдје су стигли на 200 метара од границе са Египтом, рекли су палестински и египатски званичници.
Рафа (фото:EPA-EFE/ABIR SULTAN) -
Рафа (фото:EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Египатски званичник оцијенио је да се чини да је ријеч о операцији ограниченог обима, као и да су израелски званичници обавијестили Египат да ће се трупе повући послије завршетка операције.

Египатски телевизијски канали приказали су гранични прелаз Рафа гдје се чују пуцњава и експлозије.

Из граничне управе Газе речено је за Ројтерс да је гранични прелаз Рафа између Појаса Газе и Египта затворен због присуства израелских тенкова.

Према три хуманитарна извора, проток хуманитарне помоћи преко овог прелаза је заустављен.

Израелске одбрамбене снаге одбиле су да коментаришу ове наводе.

Ова информација долази дан послије наредбе Израела о евакуацији више од 100.000 Палестинаца из источне Рафе у "сигурну зону" у близини града Кан Јунис.

Израелска војска је раније навела да спроводе "циљане ударе" против палестинског Хамаса на истоку Рафе, а палестинске власти су саопштиле да је најмање пет људи убијено у тешким ваздушним нападима.

Војска је саопштила да је преузела контролу над палестинском страном прелаза Рафа, са стране Газе, и да специјалне снаге претражују област.

У саопштењу се наводи да је војска активна од синоћ у специјалном подручју источног дијела Рафе одакле су евакуисане међународне институације и већина становништва.

Такође, према наводима војске, затворен је гранични прелаз Керем Шалом због безбједносних разлога и биће отворен када се стекну услови за то.