latinica  ћирилица
07/05/2024 |  18:44 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

"Пламен сјећања" обиљежен у Вишеграду (ВИДЕО)

Код Спомен-обиљежја руским добровољцима у Вишеграду обиљежен је "Пламен сјећања" у знак на страдале руске хероје од Другог свјетског до Одбрамбено-отаџбинског рата.
"Пламен сјећања" обиљежен у Вишеграду - Фото: РТРС
"Пламен сјећања" обиљежен у ВишеградуФото: РТРС

Сверуски народни фронт, на челу са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином, спроводи патриотску акцију "Пламен сјећања", која се поклапа са обиљежавањем 9. маја – Дана побједе над фашизмом, чија је сврха да пренесе честицу вјечне ватре, једног од главних симбола сјећања на погинуле хероје.

- Наша делегација је донијела честице вјечног огња у Србију и Републику Српску. У ову акцију укључено је преко 100 градова у Русији и 14 земаља у свијету. Осјећамо се пресрећно што се налазимо у Вишеграду. Желим да се захвалим Србима на гостопримству и сваки пут када овдје дођемо осјећамо се као да смо међу најбољим пријатељима - рекао је представник Народног фронта Руске федерације Алексеј Алехин.

Општина Вишеград је једина општина у Српској гдје се обиљежава Дан побједе над фашизмом, рекао је начелник општине Вишеград Младен Ђуревић.

- И 12. априла обиљежавамо такође Дан руских добровољаца, што је још један мотив да Вишеград на тај датум окупља Русе и Србе са ових простора - нагласио је Ђуревић.