latinica  ћирилица
25/05/2024 |  11:31 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Крушедол - Саборовање Срба даје снагу и промовише српски идентитет (ФОТО/ВИДЕО)

Удружење Срба из Хрватске заједно са Асоцијацијом избјегличких и других удружења Срба из Хрватске, Завичајним клубом "Славонија" из Инђије и Епархијом сремском организовало је данас традиционалну манифестацију 18. Крајишки црквено-народни свесрпски сабор "Крушедолска звона" код манастира Крушедол на Фрушкој гори. Сабору је присуствовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик у Крушедолу - Фото: РТРС
Милорад Додик у КрушедолуФото: РТРС

Окупљање Срба и промоциоја наших вриједности и нашег идентитета је нешто што нас одржава и даје нам снагу, рекао је Додик.

- Овдје смо у Крушедолу на традиционалној манифестацији на мјесту у коме крајишки Срби и Срби са простора БиХ и Републике Српске обиљежавају своје окупљање - поручио је Додик.

Он је захвалио министарки за бригу о породици и демографију Србије Милици Ђурђевић Стаменковски која је ту са њим и што ће заједно окупљеном народу дати наду да треба да наставе да то чине.

Предсједник Српске исказао је захвалност Влади Србије, не само ову надифестацију, већ и за прихватање људи који су у невољи морали да промијене свој дом и дођу овдје.

- Мислим да је то показало да Србија и Срби ма гдје они живјели да је Србија њихов дом њихова земља, и њихова отаџбина - закључио је Додик.

Додик је поручио да ће наставити да се бори за српске националне и државне интересе, који значе заједништво Српске и Србије и јединство српског народа.

Ђурђевић Стаменковски је рекла да су Србија и Српска једна породица и да је то стратешко повезивање допринијело заједничком наступу на међународној позорници гдје се бранила част, достојанство и национални понос српског народа.

Ђурђевић Стаменковски је поручила и да је Србија спремна да на сваком мјесту брани интегритет Републике Српске, јер је Српске одбрана од геноцида.

Његово преосвештенство епископ сремски Василије рекао је да порука овог сабора да Срби треба да буду уједињени.

Предсједник Организационог одбора Крајишког црквено-народног свесрпског сабора "Крушедолска звона" Вељко Вукелић истакао је да су се на сабору окупили да се сјете српских страдалника и да дају пуну подршку Српској православној цркви и руководству Србије и Републике Српске да снажно бране слободу и част српског народа.