latinica  ћирилица
26/05/2024 |  09:27 ⇒ 14:26 | Аутор: СРНА

Гујон: Резолуцијом се намјерно игноришу српске жртве и реанимира расизам

Директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Владе Србије Арно Гујон оцијенио је да Запад резолуцијом о Сребреници намјерно игнорише српске жртве, а Њемачка реанимира ендемски расизам за који се вјеровало да је нестао у Европи послије Другог свјетског рата.
Арно Гујон (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ nr) -
Арно Гујон (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ nr)

Гујон је рекао да намјерним игнорисањем српских жртава, ова резолуција оживљава бол и подстиче тензију између заједница.

- У тренутку када политички лидери у Сарајеву систематски доводе у питање Дејтонски споразум, који гарантује мир и сигурност за све у БиХ, ова резолуција додатно јача антагонизам. Сада је вријеме да се вратимо разуму, поштујемо међународно право и оставимо прошлост како бисмо изградили заједничку будућност - рекао је Гујон за Вечерње новости.

Он је упитао како су земље које су подржале резолуцију могле да игноришу српске жртве масакра у селу Кравице на Божић 1993. године, када је чак 50 српских цивила, жена и дјеце масакрирано хладним оружјем, многи обезглављени, а очи им претходно извађене.

Гујон је истакао да се на гласању у Генералној скупштини УН видјело да двије трећине човјечанства зна да Срби нису геноцидан народ, оцијењујући да је важно да се Србија обрати народима који су гласали "за", а то су углавном Запад и земље под његовим директним утицајем.

- Активно ћемо промовисати историјске чињенице у медијима, на конференцијама, симпозијумима, изложбама на међународном нивоу, које ће представити објективне и историјски тачне податке о догађајима из прошлости. Убудуће ћемо редовно нудити материјал иностраној јавности, и то не само западној - истакао је Гујон.

Када је ријеч о Косову и Метохији, Гујон, којем је прије шест година Приштина забранила улазак на Косово, рекао је да вјерује да ће се то кад-тад промијенити и да ће Срби на Косову и Метохији бити слободни.