latinica  ћирилица
28/05/2024 |  13:45 ⇒ 14:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Нису били лаки дани за односе са Њемачком, али се проблеми рјешавају дијалогом (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да претходни дани нису били лаки за односе Србије и Њемачке, али је сагласан да се проблеми рјешавају искреним дијалогом, и истовремено указао да је Њемачка партнер број један што се тиче економске сарадње са Србијом.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ)

- Јасно је да су у политичкој сфери постојале ствари које су нас раздвајале, јасно је да неће увијек све у том сегменту бити лако ни у будућности, али вам хвала и у потпуности сам сагласан са вама око тога да проблеме можемо и морамо да рјешавамо дијалогом, искреним дијалогом - рекао је Вучић на свечаној церемонији полагања камена темељца за изградњу нове фабрике компаније ПWО Групе у Чачку на којој се обратила и амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад.

Он је истакао да је економска сарадња скоро па савршена са Њемачком, наводећи да 82.000 људи ради у њемачким компанијама и да ће размјена робе и услуга ове године достићи око 12 милијарди евра што је готово невјероватно.

- Њемачка је убједљиво број један у сваком сегменту што се тиче наше сарадње са било којом земљом у свијету - рекао је Вучић.

Вучић је напоменуо да се очекује потписивање уговора да се продужи ауто-пут од Пожеге до Бијеле земље и послије до Котромана, а додаје и да се кренули радови на обилазници око Крагујевца.

- Онда нам остаје до марта сљедеће године и аутопут Чачак-Краљево - рекао је Вучић и додао да ће онда бити повезано све око Чачка.

Захвалио је компанији ПWО група на инвестицији која износи 89 милиона евра, додајући да је поносан да је држава могла да издвоји непуних 17 милиона евра.

Вучић је замолио власнике да изграде још неки погон до 2027. године, јер до тада у складу са договором са ЕУ мора да се прекине државна помоћ.

- Па ви још једну фабрику овдје да изградите, лијепо добијете више од нас, а ми задовољни што ћете запослити још више људи. То је моја молба и поносан сам на то што сам данас овдје. Поносан сам на то зато што ово значи живот - поручио је Вучић.