latinica  ћирилица
28/05/2024 |  21:46 ⇒ 22:38 | Аутор: РТРС

Отворен 14. међународни музички Фестивал Акордеон арт плус (ВИДЕО)

У Народном позоришту у Источном Сарајеву свечано је отворен 14. међународни музички Фестивал Акордеон арт плус. У оквиру церемоније отварања фестивала наступио је Камерни хор и Оркестар хармоника Музичке академије.
Источно Сарајево: Акордеон арт плус - Фото: СРНА
Источно Сарајево: Акордеон арт плусФото: СРНА

Акордеон арт је један од од водећих фестивала класичне музике у региону, који већ годинама у Источном Сарајеву окупља најеминентније извођаче и госте из цијелог свијета. Такмичења ће се одржати у пет дисциплина, а чланови стручног жирија, који ће ове фестивалске године оцјењивати такмичаре долазе из 9 земаља.

- Ове године имамо око 400 директних учесника фестивала са такмичарима и гостима, односно члановима стручног жирија. Очекивања су заиста велика, да растемо из године у годину и развијамо ово на чему радимо већ 14 година - истакла је Маја Жужа, декан Музичке академије.

У умјетничком сегменту програма наступиће пијаниста Оливер Керн из Њемачке, акордеониста Ђорђо Делароле из Италије, а у петак је предвиђен концерт лауреата такмичења.

- Веома сам срећан што се фестивал из године у годину развија, те како расте ниво квалитета када је ријечо извођачима, такмичарима и члановима жирија - навео је Мирко Патарини предсједник Свјетске конфедерације акордеониста.

Захваљујући угледу који Музичака академија има у свјетским умјетничким круговима, у Источном Сарајеву ће од 23. до 28. септембра 2025. године бити одржан 78. Свјетски куп хармонике.