latinica  ћирилица
11/06/2024 |  10:21 ⇒ 12:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Лицемјерне су оцјене да се закључцима Сабора нарушава Дејтонски споразум (ВИДЕО)

Реакције на Свесрпски сабор у којима се каже да се његовим закључцима нарушава Дејтонски споразум су лицемјерне јер смо свих ових година свједоци да се намјерно урушава овај споразум од стране оних који сада изричу критике на рачун сабора, изјавио је данас министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић.
Ивица Дачић (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић) -
Ивица Дачић (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић)

Он је за ТВ Пинк рекао да неке велике силе ни муслимани у БиХ никада нису могли да прежале што је уопште дошло до Дејтонског споразума.

- Сама та рјешења у споразуму која су постигнута није измислио нико одавде, она су амерички приједлог и Дејтонски споразум је чедо САД-а. Они су измислили Дејтонски споразум и у њему јасно записали уставно устројство БиХ које је непромјењиво без сагласности сва три народа и оба ентитета - истакао је Дачић.

Додао је да су они хтјели да релативизују тај споразум стално смањујући оквире овлашћења Републике Српске и покушавајући да пренесу овлашћења на неки централни ниво, мислећи да и на том централном нивоу могу да прегласавају Србе.

Истакао је да свих ових година свједочимо да се напада Република Српска, да се она проглашава за геноцидну творевину, као и да се покушава наметнути унитаризам у БиХ, односно да је то једна држава у којој важи принцип један грађанин један глас.

- БиХ није заснована на том принципу, она је заснована на принципу равноправности свих народа и оба ентитета. Значи, никад они нису прихватили Дејтонски споразум, а сада неко долази и критикује овај сабор, иако у Декларацији која је на њему усвојена, прва тачка од које се полази јесте да ми поштујемо Дејтонски споразум и залажемо се за сва права Срба и српског ентитета на основу тог споразума - указао је Дачић.

Нагласио је да усвојеном Декларацијом ниједном рјечју није споменуто много пута навођено питање раздруживања, да се избјегла свака помисао на тако нешто управо због тога да неко не би то злоупотребљавао.