latinica  ћирилица
30/05/2014 |  10:06 | Аутор: РТРС

Додик са студентима у акцији чишћења Добоја и Шамца

Студенати универзитета у Источном Сарајеву и Бањалуци учествују у великој радној акцији чишћења Добоја и Шамца, а са њима је и предсједник РС Милорад Додик.

"Републику Српску је задесила огромна несрећа у поплавама, страдање су огромних размјера као и материјална штета. Потребна нам је солидарност коју показује, прије свих, студентска организација. Веома је важно што то чине млади са универзитета, што говори о њиховој повећаној свијести и одговорности за друштвену заједницу", рекао је Додик.

Бригаде студената из Фоче, Источног Новог Сарајева, Пала, Милића, Зворника, Бијељине и Бањалуке постројене су јутрос  испред зграде Центра јавне безбједности Добој, чему је присуствовао и предсједник РС Милорад Додик. Студентима су се прикључили и чланови радне бригаде ЦЈБ Добој.

"У Добоју ће дио бригада, док ће остале у Шамац. Свим студентима биће обезбијеђен превоз, рукавице, маске, храна и вода. Акција ће трајати један дан, али ће се, по потреби, у наредним данима организовати и нове сличне студентске акције у подручјима угроженим поплавама", рекао предсједник Кризног штаба Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву Александар Главаш.

Он је додао да су студентску радну акцију организовали кризни штабови студентских парламената универзитета у Источном Сарајеву и Бањалуци, у сарадњи с Унијом студената Републике Српске, кризним штабовима оба универзитета и у координацији с Министарством унутрашњих послова Српске.

"Студенти су у сваком тренутку спремни да одговоре на позив сваке институције и да помогну у чишћењу подручја угрожених поплавама, као и у достављању хуманитарне помоћи. Захваљујемо свима који су помогли организацију ове радне акције, која није прва, а сигурно неће бити ни посљедња", поручио је Главаш.

 

Додик: Шамац добар примјер организовања локалне власти 

 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Шамцу да је ова општина добар примјер организовања локалне власти у ванредној ситуацији изазваној поплавама, изразивши наду да ће за неколико седмица општина Шамац и град Добој бити очишћени.

Додик је напоменуо да ће Влада и структуре власти Републике Српске помоћи настрадалим са по 5.000 КМ за санацију стамбених објеката, а ради се и на програму за помоћ привреди и санацију инфраструктуре.

"Донијећемо закон о фонду солидарности. Сва Република стоји иза помоћи овим људима и привреди. Вјерујем да можемо за пар мјесеци оживјети овај град, а оптимизам нам доносе млади људи који су дошли да помогну овдје и то је јако важно", рекао је Додик новинарима у Шамцу.

Предсједник Српске је истакао да је изузетно важно то што се у ванредној ситуацији показало јединство Српске, чији је доказ и чињеница да млади из Источног Сарајева, Фоче, Бањалуке и других градова долазе у Добој и Шамац да помогну.

"Наша порука је јасна - ми смо овдје јединствени, а санираћемо све што имамо штете у Српској, јер је она недодирљива. Српска жали за посљедицама овдје и жали за посљедицама које имају људи Федерацији БиХ. Хуманитарне проблеме морамо заједно рјешавати", поручио је Додик.

Он је оцијенио да је потребно направити заједничке санационе програме, али и поручио да се многи окану мешетарења.

"Сви смо захвални за помоћ која је дошла из Федерације БиХ и спремни смо да и њима помогнемо. Хвала свима који су помогли, али Република Српска са својим институцијама наставља да живи и неће је нико доводити у питање", поручио је Додик.

Он је позвао све људе у Републици Српској да се организују по општинама које нису поплављене и да пошаљу своје бригаде у Шамац и Добој, јер је физичка снага потребна за многе ствари при санацији након поплава.

Додик са привредницима: Прогласићемо Добој посебном зоном