latinica  ћирилица
18/06/2014 |  08:27 | Аутор: РТРС

СИПА: Ухапшени Чаушевић и Цвјетиновић (ФОТО)

Бивши директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Кемал Чаушевић и помоћник директора Сектора за царине Управе Здравко Цвјетиновић, ухапшени су у оквиру Сипине акције "Пандора".

У више градова Босне и Херцеговине у току је, до сада, највећа акција због корупције у којој је приведено и око 30 званичника царинских органа и Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Хапшење Здравка Цвјетиновића

Осумњичена лица су под истрагом због кривичних дјела организованог криминала, царинских и пореских утаја, прања новца и злоупотребе положаја или овлаштења у вези с увозом текстилне и друге робе у БиХ.

Хапшење Кемала Чаушевића

Портпаролка Сипе, Кристина Јозић, потврдила је да су у току хапшења више десетина особа и претреси објеката на око 40 локација на подручју Сарајева, Источног Сарајева, Тузле, Брчког, Добоја, Бањалуке, Приједора, Бихаћа, Бијељине и Зворника и више других мјеста у БиХ.

У акцији су ухапшени и бивши шеф царинске испоставе Сарајево Алија Машић, бивши шеф царинске испоставе Градишка Недељко Миловановић и бивши шеф царинске испоставе Брод Миленко Микић.

Међу ухапшенима је и шеф на граничном прелазу Брод Авдија Шкахић.

Из Тужилаштва БиХ је саопштено да су до сада ухапшена или под надзором 54 лица. Претресено је више од 40 локација , а у акцији је ангажовано чак 300 полицијских службеника .

Данашња акција „Пандора“ наставак ранијих акција СИПА-е "Бос", "Елипса" и "Мастер".

Подсјећамо у акцији „Бос“ у септембру 2012. године ухапшен је Анес Садиковић, некрунисани "краљ текстила" и кинеске робе у БиХ, са још седморо његових блиских рођака, међу којима и брат Исмет. Тада се спекулисало да су Садиковић и његови блиски рођаци прошлих година увезли кинеску робу у вриједности од неколико милијарди КМ и царинским малверзацијама оштетили буџет БиХ за астрономских 300 милиона КМ.