latinica  ћирилица
30/07/2014 |  09:14 | Аутор: Агенције

"Пресе": Косовска лаж деконструисана

Извјештајем Клинта Вилијамсона који говори о злочинима ОВК на Косову 1999. деконструисана је косовска лаж, оцјењује бечки лист "Пресе".

"Ово је добар дан за Косово, иако то многи косовски Албанци не виде тако, јер је поново за ратне злочине оптужена њихова ОВК. Предуго се Косово позивало на праведни ослободилачки рат, у којем је нешто као ратни злочин било немогуће. Како је то лијепа животна лаж, али је лаж, према стању ствари, јер данас више нико озбиљно не може оспорити да је ОВК чинила злочине", истиче лист.

Аустријски дневник указује и да су водеће личности ОВК прешле из рата у политику којом од тада доминирају.

"Народ их већ мрзи, али због корупције, а сада, вјероватно, по посљедњи пут присутна је шанса да се објасни судски индивидуална кривица", оцјењује "Пресе".

Лист констатује да је то за многе становнике Косова болан процес, али потребан за друштво, и да је због тога ово добар дан за Косово.

Шеф Специјалног тима за истрагу навода о трговини људским органима Клинт Вилијамсон рекао је да није нађено довољно доказа да су киднапованим лицима на Косову 1999. године насилно вађени органи, али да постоје докази о умијешаности врха ОВК у етничко чишћење.

Вилијамсон је навео да су нађени докази о систематским злочинима против националних мањина на Косову, а нарочито против Срба и Рома. Он је додао да су "појединци који су били предмет истраге били у самом врху ОВК" и навео да је ријеч о злочинима против човјечности, укључујући убиства, киднаповања и нехумано поступање према цивилном становништву.