latinica  ћирилица
31/07/2014 |  08:51 | Аутор: СРНА

Нафта јефтинија због санкција Русији

Цијене нафте су данас биле у паду, након ублажавања забринутости да ће нове санкције запада Русији у кратком року утицати на глобалне залихе нафте, наводе аналитичари.

Барел америчке "лаке" нафте за испоруку у септембру појефтинио је на меркантилној берзи у Њујорку 64 цента на 99,63 долара по барелу, док је барел сјеверноморске нафте типа "брент" за септембарску испоруку на тржишту у Лондону коштао 106,28 долара, односно 23 цента мање него на крају јучерашњег пословања, пренијела је агенција Франс прес.

WТИ нафта је јуче појефтинила 70 центи, а "брент" 1,21 долар, упркос позитивном извјештају о залихама "црног злата" и привредном расту у САД.

Вашингтон и Брисел су ове недјеље најавили најстроже санкције против Русије од Хладног рата, због припајања Крима и подршке проруским снагама у Украјини, које запад оптужује за обарање малезијског путничког авиона.

Америчка економија се опоравила у другом кварталу, остваривши раст од чак четири одсто, након оштрог пада из првог овогодишњег тромјесечја, саопштило је јуче Министарство трговине у Вашингтону.

Подаци за други квартал указују на раст инвестиција у приватном сектору, као и домаће потрошње, поготово на трајну робу, што показује да је на резултате с краја прошле и почетка ове године заиста утицала оштра зима.