latinica  ћирилица
31/07/2014 |  16:50 | Аутор: ТАНЈУГ

ММФ позива Јапан да додатно подигне стопу ПДВ-а

Јапанске власти морају да додатно подигну порез на додату вредност како би се ухватиле у коштац са јавним дугом који је међу највишим у свијету, саопштио је данас Међународни монетарни фонд , и истовремено позвао на дубоке економске реформе у тој земљи.

Најновије препоруке, представљене у годишњем извештају ММФ-а о Јапану, долазе само неколико мјесеци након што је званични Токио, први пут за 17 година, подигао стопу ПДВ-а, што је изазвало бојазан од "избацивања из колосјека" опоравка треће свјетске привреде, пренијела је агенција Франс прес.
 Априлско подизање стопе ПДВ-а на 8.0 са ранијих 5.0 одсто било је намијењено обарању огромног јапанског дуга, али се након тога јапански премијер Шинзо Абе поколебао у вези планираног новог повећања стопе ПДВ-а на десет одсто, што је и даље, према оцјенама Франс преса, ниска стопа у односу на поједине западне земље.
 У извјештају ММФ-а се, међутим, наводи да Јапан нема пуно избора.
 "С обзиром на висок ниво јавног дуга, имплементација другог повећања стопе ПДВ-а је од кључног значаја за успостављање добре фискалне дисциплине", наводи се у извјештају тог међународног кредитора.
 Привреда Јапана ће, према процјенама ММФ-а, вјероватно ове године порасти 1,6 одсто, подстакнута "снажним пословним инвестицијама и великом личном потрошњом уочи априлског подизања стопе ПДВ-а".
 Јапански премијер је обећао да ће укинути корпоративни порез, да ће предузети реформе на тржишту рада, реструктурисати сектор пољопривреде, и укључити већи број жена у радну снагу, али највећи дио његових обећања тек треба да буде испуњен.