latinica  ћирилица
02/08/2014 |  09:06 | Аутор: vecernjenovosti

Штрбац: Ниједан Србин није сигуран

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац изјавио је да се наставља хапшење Срба који се не налазе на званичном списку са именима окривљених за ратне злочине које је Хрватска у јулу прошле године доставила Србији, те истакао да нико од Срба није сигуран.
Саво Штрбац - Фото: ТАНЈУГ
Саво ШтрбацФото: ТАНЈУГ

Штрбац је нагласио да тај списак, на коме се налазе имена Срба против којих је покренута истрага, подигнута оптужница или који су правоснажно осуђени, није ревидиран нити се на њему налазе они против којих је поднесена кривична пријава и води преткривични поступак.

"Они су једноставо `невидљиви` и једино могу да сазнају да су под сумњом полиције онда када је већ касно, када буду ухапшени по њиховој потјерници", рекао је Штрбац за "Вечерње новости".

Он је подсјетио да је већ неколико Срба ухапшено по полицијским потјерницама и навео случај Жарка Мирковића, који је слободе лишен у јануару, а претходно је бар тридесетак пута од рата на овамо одлазио у Хрватску и враћао се назад у Србију.

"Он је оптужен да је наводно неку жену тјерао да иде кроз минско поље. Она га је пријавила тек у августу прошле године пошто због тога, наводно, има психичке трауме", подсјетио је Штрбац.

Он је нагласио да Хрватска упорно тврди да поступке за ратне злочине не води на националној основи, али подаци којим располаже "Веритас" говоре супротно.

"До сада је, међутим, покренута истрага против 3.600 особа, због ратног злочина, од којих је 106 осумњичених припадника хрватских оружаних снага, а тек тридесетак њих осуђено је правоснажно", подсјетио је Штрбац.

Он је додао да је на снази 1.200 међународних потјерница против избјеглих Срба.