latinica  ћирилица
02/08/2014 |  14:42 | Аутор: СРНА

Шушњар-73 године од страдања Срба и Јевреја

Полагањем вијенаца и парастосом данас су на гробљу Шушњар у Санском Мосту обиљежене 73 године од страдања 5.500 Срба и 50 Јевреја убијених на том мјесту на Илиндан 1941. године.

Обиљежавање је започело светом литургијом у Цркви светих апостола Петра и Павла у Санском Мосту, а потом настављено парастосом и поменом за страдале на Шушњару.

У име Владе Републике Српске вијенац на споменик на Шушњару положио је савјетник министра за борачка питања генерал Милан Торбица, који је окупљенима поручио да би људи стално и у што већем броју требало да се сјећају недужних жртава усташког терора из Другог свјетског рата.

"Историја се не смије заборавити. Она се не гради прећуткивањем и компромисима, већ чињеницама и истином", рекао је Торбица.

Протојереј ставрофор Петар Миловац рекао је након парастоса да су ране и сјећање на те дане свјежи и да једнако боле и послије више од седам деценија,

"Ово је мјесто гдје се догодио геноцид који свједочи о политици коју је Независна Држава Хрватска /НДХ/ водила с намјером да уништи Србе на овим просторима", истакао је Миловац.

Он је додао да је сваки Србин мора знати гдје су страдали његови сународници, без обзира гдје је ко страдао.

"Сви Срби, али и сви људи на земаљској кугли, треба да знају гдје постоје оваква страшна мјеста страдања да би се убудуће при самом зачећу овакве идеје благовремено спријечила та мрачна работа према било ком народу", поручио је Миловац.

Неколико стотина повратника у Сански Мост и из дијаспоре поклонило се сјенима невино страдалих жртава на Илиндан 1941. године, а парастосу је присуствовао и потпредсједник Српске демократске странке Огњен Тадић.

"Шушњар је једно од стратишта које говори колико је тешка и мукотрпна историја нашег народа и колико је било тешко опстати на овим просторима, али и колико је важно што постоји Република Српска која, таква каква јесте, представља гаранцију нашег живота на овим просторима“ рекао је Тадић новинарима на Шушњару.

Апел и позив властима у Санском Мосту и Унско-санском кантону, али и властима Републике Српске, Србије и међународне заједнице да заштите Спомен-комплекс на Шушњару и да се однос према обиљежавању страдања на овом мјесту промијени упутио је и начелник општине Оштра Лука Драган Станар.

"Трагедија овог мјеста прелази националне оквире и она као таква мора бити препозната у цијелом свијету. Обиљежавање страдања на овом мјесту пало је на појединце, Српску православну цркву и општину Оштра Лука. Не наилазимо на разумијевање и крајње је вријеме да се то промијени, јер нам је обиљежавање страдања на Шушњару обавеза и израз поштовања према жртвама", рекао је Станар.

Вијенце и цвијеће на споменик на Шушњару положиле су делегације општина Оштра Лука, те бројне делегације борачких удружења и политичких странака.

Општина Оштра Лука обиљежила је данас свој дан и крсну славу - Светог пророка Илију.

Обиљежавање ове светковине настављено је обредом ломљења славског колача и славским ручком који је обављен у присуству челника поткозарских оштина и бројних званица из привредног и друштвено-политичког живота општине и регије.