latinica  ћирилица
14/08/2014 |  11:25 | Аутор: Вечерње новости

Чепурин: Санкције Русији "пуцање себи у ногу"

Амбасадор Руске федерације у Београду Александар Чепурин каже да би Србија, ако би увела санкције Русији, "пуцала сама себи у ногу".

Русија разумије специфичну позицију Србије, а цијени и избалансиран став Београда о  дешавањима у Украјини, поручио је Чепурин. Истакао је да би евентуалну одлуку о увођењу санкција Русији могао да донесе само "политичар самоубица", јер Србија никакве користи од тога не би имала, већ само огромну штету.

- Мјере против Русије увело је само тридесетак земаља од 193 чланице УН, а међу њима ниједна из БРИКС-а. И од ваших сусједа већина то није учинила, а они који јесу, када су видјели руске контрасанкције, схватили су шта су урадили - напомиње Чепурин.

Амбасадор каже да Русија разумије специфичну позицију Србије и политику Владе да се земља прикључи ЕУ, а цијени и избалансиран став Србије о питању дешавања у Украјини, гдје је главна ствар сада - да се спријече масовна страдања цивила на југоистоку земље.

- Кијевске власти су већ де факто претвориле Доњецк у Стаљинград, Гернику или, ако желите, Вуковар - каже Чепурин.

Према његовим ријечима, Србија би могла да пружи конструктиван допринос рјешавању сукоба Кијева и Доњецка и постане генератор позитивних одлука.

- Питање Украјине неће се ријешити санкцијама, већ само спречавањем насиља и конфликата. Надамо се да Србија неће заузимати стране и да ће давати конструктиван допринос рјешавању сукоба - рекао је он.

Када Србија преузме предсједавање ОЕБС-у, Русија од Београда, прије свега, очекује да има "кичму" и буде максимално неутрална у читавом дијалогу, као и да делегира стручне кадрове који ће бити у стању да се носе са свим изазовима у Европи, навео је Чепурин.

Упитан на које повољности Србија може да рачуна ако се не придружи санкцијама, руски амбасадор је одговорио да су "Србија и Русија природни партнери и наш однос није заснован на неким користима, већ превазилази те димензије."

- Премијер Александар Вучић недавно је у Москви тражио и добио додатне погодности за Србију у пројекту Јужни ток. То је највећа инвестиција у Србији, у износу од 2,1 милијарде евра. Надамо се да неће глупост и мржња према Русији или Србији угрозити оно што можете да добијете - навео је Чепурин.

Упитан да ли би, поводом Крима, Русија могла, слиједећи своје интересе, да ипак призна независност Косова, амбасадор је рекао да су Косово и Крим различити случајеви.

- Русија ће наставити да недвосмислено подржава територијални интегритет и суверенитет Србије. Жељели бисмо да они који сада захтијевају од Србије да призна интегритет Украјине са Кримом, прво признају интегритет Србије са Косовом - закључио је Чепурин.