latinica  ћирилица
14/08/2014 |  12:01 | Аутор: Политика

Пуповац: Одлука о ћирилици трула и неповољна за мањине

Потпредсједник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац оцијенио је да је "трула и за мањине неповољно рјешење" одлука Уставног суда Хрватске да референдум о употреби ћирилице није у складу са Уставом због садржаја пратећих одлука и препорука.
Милорад Пуповац - Фото: архив
Милорад ПуповацФото: архив

Пуповац је нагласио да је Уставни суд Хрватске својом одлуком мало чувао уставност, а мало политичност, те да је она стога "трула".

"Уставни суд Хрватске заправо је овом одлуком хтио мало да заштити државу, мало да да за право `Штабу за одбрану Вуковара`, мало да заштити Устав, а мало да да за право десним сентиментима, па је изашао са тим рјешењем", рекао је Пуповац за "Политику".

Он је рекао да ће тек видјети шта Срби могу учинити у вези са тим рјешењем.

"Једно је сигурно. Наставићемо сарадњу са Владом Хрватске, и, са друге стране, покушаћемо развити комуникацију са међународним институцијама које, на жалост, до сада нису имале нарочитог интереса за ово питање", навео је Пуповац.

Уставни суд Хрватске донио је 12. августа одлуку да референдум о употреби ћирилице није у складу са Уставом.

Уставни суд је, међутим, између осталог, наложио градском вијећу Вуковара да у року од годину дана мора у Статуту града да уреди права националних мањина на службену употребу свог језика и писма, али тако да се "уважавају потребе већинског хрватског народа које извиру из још увијек живих посљедица великосрпске агресије".