latinica  ћирилица
14/08/2014 |  12:11 | Аутор: РТРС

Џакула: Опасан преседан развлашћивања Срба

Предсједник Српског демократског форума у Хрватској Вељко Џакула упозорио је да хрватске власти за јесен припремају "опасан преседан": да полако Србе развласте од земљишта које је необрађено и закоровљено.

"Хрватска се обавезала према ЕУ да ће све необрађено и закоровљено земљиште ставити у функцију, јер ће у супротном морати плаћати пенале. Хрватска ће те пенале наплатити од Срба власника земље", истакао је Џакула у интервјуу Срни.

Џакула каже да је тешко очекивати да неко од Срба издвоји 20.000 куна /2.622 евра/ да би искрчио један хектар земљишта, будући да можда један хектар земљишта у Хрватској кошта 7.000 куна /917 евра/.

Он је најавио да ће СДФ неће дозволити да хрватске власти разним законима или одлукама обесправе и полако развласте Србе од земљишта у Хрватској.

Џакула је подсјетио да је СДФ раније од политичких представника Срба у Хрватској тражио да се укључе у фондове ЕУ да би се необрађена земља ставила у функцију кроз програме и подстицаје које даје Влада.

Говорећи о статусним правима Срба у Хрватској, Џакула је навео да Хрватска још није регулисала права српских повратника и избјеглица, јер их није интегрисала у друштво, нити им обезбиједила станарска права.

"Хрвати из БиХ добијају станове и куће у власништво у Хрватској, док Срби повратници не могу добити право ни откупа станова, иако добију то су високе цијене. То говори да Хрватска има двоструке аршине за рјешавање статусних питања Срба у тој земљи", истакао је Џакула.

Џакула напомиње да је прије уласка Хрватске у ЕУ било простора да се у сарадњи са српским представницима и удружењима разговара о рјешавању статусних питања Срба.

Он је критиковао српске представнике у Хрватској да су говорили да је све у најбољем реду када је ријеч о испуњавању статусних питања Срба да не би били кочница уласка земље у ЕУ.

Џакула сматра да политичке елите у региону немају одговор на већи организованији повратак Срба у Хрватску, јер се више баве својим личним егом и материјалним статусом.

"Мислим да ће, због тешке екомономске кризе, незапослености, поготово младих полако нарастати нездовољство свих грађана у региону - Срба, Хрвата и Бошњака који ће тражити долазак на власт људи који ће бити спремни да кончно ријеше проблем повратка, останка и интеграције избјеглих и расељених лица, те станарских, радних и пензионих права", истакао је Џакула.

Он је рекао да млади људи, који су без перспективе и без запослења принуђени да напуштају Хрватску, Србију и БиХ.

"Процес повратка Срба у Храватску без развојних пројеката неће бити квалитетно ријешен. Хрватска није сачинила развојне пројекте за Банију, Кордун, Вуковар и западну Славонију да би се Срби вратили. Хрвати из БиХ који су се населили напуштају та подручја, јер је економија лоша и нема запослења", напоменуо је Џакула.

Коментаришући у последње вријеме учестало хапшење Срба у земљама региона и шире по Интерполовим потјерницама због наводно почињених ратних злочина током протеклог рата у Хрватској, Џакула је рекао да ове потјернице имају задатак да застраше Србе од повратка, иако их је већина у судским процесима ослобођена ратних злочина у недостатку доказа.

Џакула је, позивајући се на статистичке податаке УНХЦР-а, рекао да се у Хрватску вратило око 135.000 Срба, од којих је, према евиденцији СДФ-а, свега 60.000 остало у Хрватској, док их је 73.500 отишло у Републику Српску, Србију или треће земље.

Он је навео да је од 60.000 Срба који су остали у Хрватској њих 20.000 умрло, док је просјечна старост српских повратника изнад 50 година.

"За Србе у Хравтској су катастрофални демографски подаци, јер на једног рођеног долази 50 умрлих Срба", сматра Џакула.