latinica  ћирилица
14/08/2014 |  12:14 | Аутор: AFP

Гранатиран Луганск, погинули цивили

Најмање 22 становника Луганска погинула су у гранатирању током протеклих 24 сата, јавио је Франс прес.

Гранатиране су источне области града. Погођени су аутобус, продавница и неколико стамбених зграда, рекао је званичник регионалне власти.

РИА Новости пренијела је саопштење градског савјета Луганска да је у интензивном гранатирању погинуло много цивила. Тачан број жртава се утврђује, наводе власти, и подсјећају, да већ 12 дана у граду нема струје, ни воде, а не раде ни телефонске везе и многе продавнице и банке су затворене.

Руски конвој кренуо ка Луганску

Конвој руске хуманитарне помоћи наставио је јутрос пут ка Украјини и креће се јужним путем према Луганску, који је под контролом проруских активиста. Више од 260  камиона било је у војном складишту у јужном руском граду Вороњежу од уторка увече због неслагања у вези с тим гдје ће прећи у Украјину. У помоћ су укључени генератори за струју, храна, вода, дјечија храна, санитетски материјал и вреће за спавање.

Представници МК Црвеног крста и Црвеног полумјесеца обавиће разговоре у Кијеву и Москви у вези с испоруком руске хуманитарне помоћи и том приликом ће инсистирати на искључивој хуманитарној улози МКЦК и томе да се питање помоћи не сме политизовати, саопштено је данас у Женеви. За МКЦК украјински Црвени крст остаје главни партнер када је ријеч о дистрибуцији хуманитарне помоћи у Украјини, укључујући регион Донбаса.

У Кијеву сумњају да конвој служи као параван за покушај тајне војне акције, преносе западне агенције.

Глас Русије преноси да је Доњецк цијеле претходне ноћи гранатиран, као и да је настављена размјена артиљеријске ватре.

Података о жртвама, засад, нема, а грантирани су Будијоновски и Лењински реон на југу Доњецка и Кујбишевски и Кијевски на сјеверозападу.