latinica  ћирилица
14/08/2014 |  18:14 | Аутор: СРНА

Сутра обустава испоруке гаса "Сарајевогасу"

Компанија "БХ-гас" најавила је да ће сутра у подне обуставити испоруку гаса предузећу "Сарајевогас", због дуга од близу 47 милиона КМ.

Из "БХ-гаса" је саопштено да упркос озбиљним упозорењима "Гаспром експорта" да ће због нередовних плаћања прекинути испоруку гаса БиХ, Влада Кантона Сарајево још није обезбиједила "БХ-гасу" кључна средства.

Дуг "Сарајевогаса" према "БХ-гасу" мора бити смањен испод 35 милиона КМ до почетка сезоне гријања, што је минималан услов да би било омогућено редовно снабдијевање гасом.

"Влада Кантона Сарајево не смије дозволити да грађани и индустрија остану без гаса", наводи се у саопштењу.

Из "БХ-гаса" наводе да "Сарајевогас" и даље дугује "БХ-гасу" близу 47 милиона КМ, иако је Влада Кантона Сарајево још 27. јуна дала сагласност да ће кредитним задужењем предузећа "Сарајевогас" и "Топлане-Сарајево" тај дуг смањити за 10 милиона КМ до половине јула.

"БХ-гас" је у посљедњих мјесец дана преговорима са Министарством просторног уређења и заштите животне средине Кантона Сарајево, "Сарајевогасом" и "Топланама-Сарајево" тражио да се убрзају активности за реализацију кредита.

За то вријеме су се чак и уплате текућих фактура из "Сарајевогаса" смањиле и успориле до те мјере да је у августу "БХ-гасу" уплаћено само 0,2 одсто од укупних потраживања.

Тим поводом данас је у сједишту "БХ-гаса" одржан још један састанак са представницима Министарства просторног уређења и заштите животне средине Кантона Сарајево, "Сарајевогаса" и "Топлана-Сарајево".

Министар просторног уређења и заштите животне средине Златко Петровић и директор "Сарајевогаса" Салих Селмановић тврдили су да ће средства од кредитног задужења бити "оперативна до краја мјесеца".

Након што је директор "БХ-гаса" Мирза Сендијаревић на састанку подсјетио на упозорења из "Гаспром експорта" због нередовних плаћања, те да је "БХ-гас" приморан употријебити крајњу мјеру према својим дужницима, а то је обустављање дотока гаса предузећу "Сарајевогас", ресорни министар Златко Петровић је напустио састанак.