latinica  ћирилица
14/08/2014 |  22:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Обама: Разбијена опсада планине Синџар

Опсада планине Синџар у Ираку од стране исламистичких милитаната је разбијена, објавио је данас амерички предсједник Барак Обама, изразивши сумњу да ће бити потребне за додатном евакуацијом или хуманитарном помоћи из ваздуха.
Синџар - Фото: АП
СинџарФото: АП

 "Помогли смо угроженим људима да стигну до уточишта и да се спасу многи невини животи", рекао је Обама на конференцији за штампу, а преноси Ројтерс.
 Обама је истакао како ће Америка наставити са ваздушним нападима како би се очували амерички објекти у Ираку. Предсједник САД је такође апеловао на Ирачане да се уједине како би поразили исламистичке побуњенике. 
 Процјењује се да је на Синџару, где су бројни ирачки цивили потражили заклон од исламских милитаната, остало још око 4.500 људи, од којих су половина старосједиоци који не желе да оду.
 САД и Британија су последњих дана из ваздуха дотурали помоћ хиљадама људи, који су били у клопци на планини уз сиријску границу, док су амерички авиони и бомбардовали припаднике Исламске државе, у првој војној акцији САД у Ираку од 2011. године.