latinica  ћирилица
22/08/2014 |  16:06 | Аутор: РТРС

Почетак кампање против говора мржње на интернету

Влада Републике Српске од данас је покренула кампању против говора мржње на интернету.

Оснивањем комитета за борбу против говора мржње, Република Српска се придружила земљама Савјета Европе, које већ имају сличне програме.

Све већи број сајтова који промовишу говор мржње на интернету, буди забринутост у многим земљама, па тако и код организација које управљају механизмима за пријаве незаконитих и штетних садржаја на интернету. Међутим, ово питање није регулисано кроз форму закона.

Говор мржње представља писање или говор , који је усмјерен на изазивање или подстицање мржње , а све чешће овај појам обухвата и нетрпељивост према различитом политичком и другом мишљењу, образовању, социјалном статусу, као и националном и друштвеном порјеклу.

Циљ кампање је информисати јавност, посебно дјецу и младе, о поштовању људских права, као и о негативним утицајима говора мржње.

Кампања није покренута да би ограничила слободу изражавања, већ се залаже за једнакост, достојанство, људска права и различитости, усмјерена је против говора мржње и дискриминације на интернету, реализује се кроз велики број акција и интервенција и припрема младе људе и омладинске организације да препознају и дјелују против кршења људских права.