latinica  ћирилица
10/12/2014 |  16:46 | Аутор: СРНА

Нови погони у Руднику Омарска код Приједора (ВИДЕО)

У Руднику Омарска код Приједора данас су пуштена у погон два постројења у која је компанија "Арселор Митал Приједор" уложила шест милиона евра.
Приједор: Рудник Омарска - отворена  постројења - Фото: СРНА
Приједор: Рудник Омарска - отворена постројењаФото: СРНА

- Ријеч је о филтер преси и двостепеној магнетној сепарацији које ће омогућити рад са сиромашнијом рудом која је преостала на лежишту Бувач, а одржаћемо квалитет концентрата жељезне руде који смо имали и до сада, рекао је директор организационе јединице Рудник Омарска у предузећу "Арселор Митал Приједор" Младенко Кнежевић.

Он је навео да је ова инвестиција иницирана прије пет година и да се дуготрајан рад на њеној реализацији састојао од истраживачког дијела, одобрења инвестиције, набавке постројења и инсталисања два погона.

- Биће ангажовано додатних осам радника и од данас су ова постројења у раду. Наставићемо истраживачки рад, јер нисмо те среће да имамо огромне резерве и да можемо опуштено радити. Ми морамо проналазити нова лежишта, а и усавршавати рад постојеће технологије, рекао је Кнежевић новинарима у Омарској и подсјетио да је на ранијем површинском копу Језеро руда имала 50 одсто жељеза, а да се на садашњем површинском копу Бувач тренутно ради с рудом са 48 одсто жељеза.

- Већ од наредне године спуштамо се на квалитет између 46 и 47 одсто, а морамо одржати квалитет крупног концентрата на нивоу од 53 одсто жељеза и ситног концентрата на нивоу од 51 одсто, појаснио је Кнежевић.

Генерални директор фирме "Арселор Митал Приједор" Младен Јелача рекао је да је улазак у технолошке процесе обогаћивања руде била неминовност и стратешка оријентација и због садржаја жељеза на Бувачу, којем је "вијек трајања" до 2023. године, али и због будућих евентуланих лежишта.

- Од отварања Рудника Омарска 1985. године ово је најзначајнија инвестиција. Покушаћемо и на другим подручјима радити истраживања, али и на постојећим одлагалиштима јаловине третирањем кроз нове погоне поново та јаловишта вратити у производњу, навео је Јелача.

Пуштање у погон два постројања настављено је обиљежавање Дана рудара и десете годишњице рада "Арселор Митала" у Приједору.

У бившој Југославији Дан рудара био је 21. децембра, а од оснивања Републике Српске Дан рудара је Света Варвара, заштитница рудара, која се слави 17. децембра.