latinica  ћирилица
14/01/2015 |  20:12 | Аутор: РТРС

Продаја смедеревске Жељезаре шанса и за предузећа из РС (ВИДЕО)

Уговор о продаји смедеревске Жељезаре са америчком компанијом Есмарк, Влада Србије требало би да потпише до краја мјесеца. Биће то спас за 5.000 запослених и запошљавање још 17.000 нових радника.
Продаја смедеревске Жељезаре шанса и за предузећа из РС - Фото: РТРС
Продаја смедеревске Жељезаре шанса и за предузећа из РСФото: РТРС

То није само добра вијест за Србију и Жељезару Смедерево, већ и за РС и предузећа која своју шансу виде у покретању овог гиганта. 

Вјетар у леђа привреди Србије, али и РС. Ревитализација смедеревске Жељезаре,коју најављује нови стратешки партнер перспектива је, прије свега, за руднике жељезне руде у региону. И рудник Љубија код Приједора види своју шансу.

И становници Љубије, посебно они незапослени, надају се запослењу. Свјесни су кажу да без јаких жељезара у региону ни рудник у њиховом мјесту не може да опстане.

Ово је разлог због чега је на јучерашњем састанку предсједника РС Милорада Додика и премијера Србије Александра Вучића у Београду значајна тема била управо продаја смедеревске Жељезаре.

"На овај начин ми ћемо имати могућност да пословним уговорима и аражманом са новим власником жељезаре остваримо бољу перспективу и могућност за више радних мјеста", рекао је предсједник РС, Милорад Додик.

Из Владе Србије тврде да су добили обећање делегације ЕУ у Београду да ће подржати клаузулу за Жељезару. Очекују да ће уговор са компанијом Есмарк ускоро бити потписан.

Жељезара у Смедереву тренутно ради са само 30 одсто капацитета и годишњим обртом од 320 милиона долара.

Очекивања су да обрт буде повећан на 1,4 милијарде долара. За сада је запослено 5000 радника,а планирано је да, одмах чим буде покренута друга пећ, буде отворено још 250 радних мјеста.