latinica  ћирилица
12/04/2015 |  11:48 | Аутор: Вечерње новости

Јосиф Бродски: Беспосличар који је освојио Нобела

У селу Норинск отворен музеј руском пјеснику и дисиденту. За вријеме прогона сликао свадбе и сахране, носио воду и цијепао дрва.

На сјеверу Русије у селу Норинск у Коношком рејону у Архангелској области отворен је музеј великом руском пјеснику Јосифу Бродском. У дрвеној кући у којој је, док је био у прогонству, живио пјесник који је касније добио Нобелову награду, посјетиоци могу да виде његове фотографије и ствари којима се служио: столицу, сто, отоман, петролејску лампу, као и посуду за развијање фотографија. Кад је кућа реновирана, пронађен је поклопац од шперплоче пошиљке, коју је Бродском упутио отац из Лењинграда.

Јосиф Бродски је био ухапшен због беспосличарења у Лењинграду 1964, а у прогону је био 18 мјесеци - од априла 1964. до септембра 1965. У својој дрвеној кући пјесника је примила Таиса Пестерова. Радећи на "Даниловском" пољопривредном добру, Бродски је у Норинску написао више од 80 пјесама. Осим што је радио пољопривредне послове, пјесник је у сусједним селима фотографисао свадбе и сахране. Правио је и фотографије за документа. Својој газдарици Таиси је носио воду и цијепао дрва, а у слободно вријеме ишао је у локалну библиотеку и читао књиге.

Захваљујући помоћи чувеног композитора Дмитрија Шостаковича и других умјетника, Бродски је враћен из прогона. По повратку у Лењинград често је говорио да је прогон за њега био "срећан дио живота".

У јуну 1972. Бродски је морао да напусти СССР јер му је одузето држављанство. Емигрирао је преко Аустрије у САД. Због сукоба са властима није му дозвољено да дође на сахрану оцу Александру.

Новац за рестаурацију и уређење куће у Норинску, четири и по милиона рубаља, дали су московски бизнисмени. Локална администрација обећава да ће сачувати историјски облик овог мјеста.

Поводом 75 година од рођења Бродског, осим скромног музеја у Архангелској области, у Санкт Петербургу ће поклоници великог пјесника у музеју Бродског - у комуналној квартири (заједничком стану) - моћи да виде његове ствари које су остале у кабинету у Њујорку, а које је музеју поклонила његова удовица. Нобеловац је умро је у Њујорку у јануару 1996.

У Петербургу постоји од 2006. године музеј-квартира Јосифа Бродског у дому на Мурзи, на Литејском проспекту број 24. У том заједничком стану, Бродски је живио од 1960. до 1990. Породица Бродског дошла је у ту зграду 1955. Тамо је у комуналној квартири Бродски написао прве стихове.